Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links



           

SFANTUL IOAN GURA DE AUR
DESPRE CASATORIE

~ 01 ~ + ~ 02 ~


            Mi-a parut rau ca n-am luat parte si eu la trecuta adunare a voastra, dar m-am bucurat ca v-ati īndestulat acolo dintr-o prea-bogata masa. Cel ce poarta jugul cu mine a taiat brazda proaspata, a aruncat samīnta īn vorbirea sa īmbelsugata si cu multa grija a lucrat asupra sufletelor voastre. Ati vazut curatenia vorbei, ati ascultat cuvīntarea bine īntocmita, v-ati adapat din apa care tīsneste catre viata vesnica, ati vazut izvor care arunca rīuri de aur curat.
            Se zice ca este un rīu care aduce locuitorilor din prejurul lui nisip de aur; nu ca firea apelor lui ar produce aur, ci pentru ca izvoarele rīului iau nastere din muntii metalici, prin care curgīnd si rapind nisip de aur, el se face comoara pentru locuitori, dīndu-le o bogatie neasteptata. Asemenea cu acest rīu, īnvatatorul care v-a vorbit de curīnd, trecīnd prin minele Sfintelor Scripturi, a luat de acolo īnvataturi mult mai pretioase decīt aurul si le-a īmpartit sufletelor voastre. Si stiu ca ale mele vor parea astazi mult mai sarace: caci acela care se bucura īntotdeauna de o masa saraca, daca i se īntīmpla una mai īmbelsugata, cīnd se īntoarce iarasi la a lui, īi vede cu mult mai bine saracia. Cu toate acestea, nu ma voi da īndarat de la datoria mea. Voi stiti, caci ati īnvatat de la Pavel, si sa mīncati, si sa rabdati, si sa aveti belsug, si sa duceti lipsa de orice, si sa laudati bogatia, si sa nu dispretuiti pe saraci (Filip 4:I2). Si, dupa cum iubitorii de vin si de bautura lauda vinul bun fara a dispretui pe cel slab, tot asa si voi, bucurīndu-va pentru ascultarea cuvintelor dumnezeiesti, primiti pe prea-īnvatati vostri dascali, dar si celor mai putin īndemīnateci le dati ascultare īncordata. Adevarat, oamenii īmbuibati se īngretosaza chiar daca se aseaza la o masa bogata; din contra, cei care flamīnzesc si īnsetoseaza alearga cu mare pofta si la o masa saraca.
            Si, ca nu este lingusire īn cuvintele mele, ati vazut bine de tot īn cuvīntarea tinuta acum de curīnd. Fiindca am vorbit mult despre casatorie, aratīndu-va ca este adevarata prea-curvie sa-ti departezi femeia sau sa iei pe una alungata, cīta vreme traieste barbatul cel dintīi. Si va aminteam legea lui Hristos, care zice: Cine va lasa pe femeia sa, afara de pricina de prea-curvie, o face sa savīrseasca prea-curvie; iar cine va lua pe cea lasata savīrseste prea-curvie (Matei 5:32). Si am vazut [atunci] pe multe plecīndu-si capul, lovindu-se peste fata si neputīndu-si nici macar sa-si ridice privirea. Ei bine, atunci, ridicīndu-mi ochii spre cer am zis: Bine cuvīntat este Dumnezeu, pentru ca glasul meu nu izbeste urechi moarte, ci cuvintele mele patrund cu multa greutate īn inimile ascultatorilor.
            Bine ar fi sa nu gresim deloc, dar nu este putin lucru pentru mīntuire sa suferi greu dupa pacat, sa recunosti greseala sufletului tau si sa-ti mustri cugetul cu multa tarie; o astfel de cainta este o parte de īndreptatire si te povatuieste pe drumul nepacatuirii. De aceea se bucura Pavel cīnd īi īntristeaza pe cei pacatosi, nu pentru ca i-a īntristat, ci pentru ca prin īntristare i-a īndreptat. Acum ma bucur nu pentru ca ati fost īntristati, ci pentru ca ati fost īntristati spre pocainta; caci īntristarea care este dupa Dumnezeu lucreaza pocainta spre mīntuire fara de cainta (2 Corinteni 7:9, 10). Deci, fie ca v-ati īndurera de pacatele voastre, fie de ale altora, sīnteti vrednici de nenumarate laude. Cīnd cineva se īntristeaza pentru pacatele altora, arata simtire apostolica si urmeaza pe Fericitul care zice: Cine este slab si eu sa nu fiu slab? Cine se sminteste si eu sa nu ard? (2 Corinteni 11:29). Iar acela care se caieste mult pentru pacatele sale a stins pedeapsa hotarīta pentru cele faptuite si prin aceasta durere s-a facut mai tare pentru viitor. De aceea - cīnd v-am vazut cu capul plecat, gemīnd si lovindu-va fata - si eu m-am bucurat, gīndindu-ma la rodul cel mult al acestei suferinte. Pentru aceea, si astazi va voi vorbi despre acelasi lucru, īncīt cei ce ar voi sa se casatoreasca sa se gīndeasca mult la cea ce fac. Īn adevar, daca atunci cīnd avem sa cumparam o casa, sau robi, ne interesam mult de stapīnii dinainte, ne īngrijim de starea caselor, de īnfatisarea trupului si de caracterul sufletului [robilor], cu atīt mai mult trebuie sa aratam multa bagare de seama cīnd e vorba de ales o femeie. Casa, daca este rea, poti sa o vinzi iarasi, si tot asa poti sa īnapoiezi vīnzatorului robul gasit neīndemīnatec; dar ca sa īnapoiezi iarasi femeia luata celor ce ti-au dat-o nu se poate, ci esti silit sa o tii īn casa toata viata; iar daca te scapi de ea departīnd-o, te faci pricina de prea-curvie, dupa legea Domnului. Deci, cīnd ai de gīnd sa-ti iei femeie, sa citesti nu numai legile lumesti, dar si pe cele bisericesti, caci dupa acestea si nu dupa acelea ai sa fii judecat de Dumnezeu īn ziua judecatii viitoare. Dispretuindu-le pe cele lumesti, de obicei ai de pierdut o suma de bani; dar, daca le calci pe cele bisericesti, aduci sufletului chinuri vesnice si focul nestins al gheenei.
            Cīnd ai de gīnd sa-ti iei femeie, tu alergi cu mare graba la legiuitori lumesti si, īnvīrtindu-te pe līnga ei, cercetezi cu toata īngrijirea ce se va īntīmpla daca femeia moare fara copii, daca are un copil, doi sau trei, cum sa-si foloseasca averea cīt traieste tatal ei si cum dupa moartea lui, si ce se va cadea fratilor ei din mostenire si ce sotiei, cīnd aceasta va fi stapīna pe toata averea si cīnd va trebui sa dea din ea tuturor. Si multe altele de felul acesta īi īntrebi pe ei si cercetezi, cautīnd īn toate chipurile sa nu cada vreo parte din bunurile sotiei la vreo ruda a ei. Desi, dupa cum am spus mai sus, chiar daca ti-ar iesi ceva gresit, toata paguba va sta īn pierderea de bani; cu toate astea nu lasi nimic din ele necercetate. Oare nu este fara rost sa aratam atīta rīvna pentru o tocmeala de bani, iar cīnd e vorba de primejduirea sufletului nostru si de seama pe care o vom da acolo sus, sa nu avem nici o grija pentru un lucru care cere, mai mult decīt oricare altul, munca, graba si grija?
            De aceea, īndemn pe cei ce au de gīnd sa se īnsoare, sa se sfatuiasca cu Fericitul Pavel si sa citeasca legile pentru casatorie asezate de acela, īnvatīnd mai īntīi ce īndeamna el sa faci cīnd ai parte de o femeie rea si desfrīnata, data la betie, cicalitoare, fara judecata sau avīnd vreun alt neajuns. Caci, daca vezi ca el īti da voie sa o alungi si sa aduci alta īn locul ei daca gasesti īn ea vreuna din aceste īmprejurari, sa fii sigur ca nu e nici o primejdie; iar daca nu-ti da acest drept si īti porunceste ca, afara de prea-curvie, sa o iubesti si sa o tii la tine, chiar cu toate celelalte neajunsuri, atunci īntareste-te pe tine īn gīndul ca trebuie sa īnduri toata rautatea femeii tale. Iar de īti pare grea si nesuferita aceasta porunca, da-ti toata silinta sa-ti iei o femeie buna, īnteleapta, ascultatoare, stiind ca, luīnd una rea, urmeaza unul din acestea doua: sau sa īnduri o suparare necurmata sau, daca nu vrei asta, sa te faci vinovat de prea-curvie, alungīnd-o. Cine va lasa femea sa, afara de pricina de prea-curvie, o face sa savīrseasca prea-curvie; iar cine va lua pe cea lasata savīrseste prea-curvie (Matei 5:32).
            Daca ne-am patruns de acestea īnainte de casatorie si am cunoscut bine aceste legi, vom avea mare grija sa ne alegem de la īnceput o femeie virtuoasa si potrivita cu firea noastra. Astfel, nu vom cīstiga doar aceasta, ca nu o vom alunga niciodata, dar o vom iubi cu multa dragoste, asa cum ne īndeamna Pavel. Cīnd a zis: Barbati, iubiti-le pe femeile voastre [...] (Efeseni 5:25), nu s-a oprit la aceasta, ci ne-a dat si masura dragostei: [...] cum Hristos a iubit Biserica. Si, spune-mi, cum a iubit-o Hristos? Ca S-a dat pe Sine pentru ea. Asa ca, daca trebuie sa mori pentru sotia ta, sa nu mai stai la tocmeala: caci, daca Stapīnul a iubit-o pe roaba īntr-atīt, īncīt si pe El S-a dat pentru ea, cu atīt mai mult trebuie ca tu s-o iubesti pe tovarasa ta de robie. Dar sa vedem, nu cumva frumusetea sotiei sau virtutea sufletului l-a fermecat pe barbat? Nu putem spune aceasta! Cum ca a fost urīta si necurata, asculta urmatoarele, [caci] - dupa ce a zis: S-a dat pentru ea - a adaugat: Ca sa o sfinteasca pe ea, curatind-o cu baia apei īn cuvīnt (Efeseni 5:26). A aratat ca īnainte a fost murdara si īntinata, si nu de o murdarie obisnuita, ci de cea mai grozava necuratie: era plina de grasime, de fum, de sīnge si de tot felul de pete (E vorba de grasimea, fumul, sīngele jertfelor Legii Vechi, asezate de Dumnezeu pentru īmblīnzirea salbaticiei Iudeilor celor vechi, iar nu pentru ca El Īnsusi ar fi avut trebuinta de carnea lor, precum si zice: Au doara voi mīnca carne de tauri? Sau sīnge de tapi voiu bea? (Psalm 49:14).
            Iar prin „pete” se īnteleg toate pacatele savīrsite īn Biserica din Ierusalim, unde s-au savīrsit īntr-o vreme jertfe idolesti, cum citim īn cartile Macabeilor). Cu toate acestea, nu s-a dezgustat de urītenia ei, ci i-a vindecat ranile, i-a schimbat chipul, i-a īndreptat formele, i-a dres neajunsurile (Atunci cīnd a īntemeiat Biserica Noului Asezamīnt, cum se va arata). Fa si tu la fel: chiar daca sotia ta ar gresi cu mii de pacate īn fata ta, uita-le pe toate, iarta tot; chiar daca are o fire rea, īndrepteaz-o cu dulceata si bunatate, ca si Hristos Biserica, [careia] nu numai ca i-a sters necuratenia, dar a dezbracat-o de batrīnete, dezbracīnd pe omul cel vechi, care cazuse īn toate pacatele. Aceasta īntelege Apostolul Pavel prin vorbele: Ca sa o puna īnainte pe ea Lui-Si Biserica marita, neavīnd īntinaciune, nici zbīrcitura (Efeseni 5:27). N-a facut-o numai frumoasa, dar si tīnara, nu numai la trup, dar si la suflet si vointa. Si a īnvrednicit-o nu numai de aceasta cinste: caci, primind-o fara chip, nu S-a scīrbit de urītenia ei, dar S-a si dat pe Sine mortii si a adus-o pe ea la o frumusete de necrezut. Si, chiar dupa aceasta, vazīnd-o adesea necurata si īntinata, nu a gonit-o, nici nu a rupt lantul casatoriei, ci a binevoit sa o īngrijeasca si sa o īndrepteze. Caci, spune-mi, cīti n-au gresit dupa ce au primit credinta, si, cu toate acestea, nu S-a scīrbit de ei? Ca pilda sta acela care, īn Corint, facuse cea mai mare desfrīnare si care era din fiii Bisericii. N-a taiat acel madular, ci l-a vindecat. Biserica Galatenilor a iesit toata din calea cea buna si a cazut īn iudaism; cu toate acestea, n-a lepadat-o, ci, īngrijind-o prin Pavel, a adus-o iarasi la starea dīntīi. Tot asa, daca se iveste vreo boala īn trupurile noastre, nu taiem madularele, ci departam boala. Asa sa facem si cu femeia: daca vreuna ar fi plecata spre prea-curvie, sa nu o alungam, ci sa dapartam rautatea. Si este mai cu putinta sa īndreptezi o femeie decīt sa vindeci un madular vatamat, pe care nu-l taiem, desi stim ca nu e cu putinta vindecarea lui. Multi au picioarele sucite, cu fluierele strīmbe, si mīini uscate si ochi cu albeata; cu toate acestea, nici ochiul nu si-l scot, nici piciorul nu si-l taie, nici mīna nu si-o reteaza. Si, desi acestea sīnt nefolositoare si fac rusine celorlalte madulare, le pastreaza, pentru ca sīnt legate de trup. Oare nu este fara rost sa ai atīta grija cīnd īndreptarea si folosul nu este cu putinta, dar sa te īmpotrivesti vindecarii cīnd sīnt bune nadajdi si lesnicioasa schimbarea? Neajunsurile trupului sīnt peste putinta de īndreptat, dar o vointa stricata poti sa o īmbunatatesti.
            Īn zadar vei spune ca boala femeii tale este de nevindecat, ca ea, cu toate īngrijirile, vrea sa urmeze aplecarile ei rele. Nu este o pricina binevenita pentru a o alunga: caci, din faptul ca nu poti sa vindeci un madular, nu urmeaza ca trebuie sa-l tai. Iar femeia este unul din madularele tale: [...] vor fi amīndoi un trup - zice Scriptura (Facerea 2:24). Iar cīnd e vorba de un madular [trupesc], odata ce leacurile sīnt neputincioase īn fata bolii, nu mai trebuie nici o īngrijire. Dimpotriva, daca bolnavul este īnsasi femeia ta, chiar daca boala ei nu se va putea vindeca, ai īn vedere ca tu vei primi plata pentru lectiile si pentru īngrijirile tale. Si, chiar daca n-am culege nici un rod, Dumnezeu va sti sa plateasca rabdarea noastra, pentru ca temerea Sa ne-a facut sa aratam atīta īncordare, sa īnduram cu dulceata neajunsurile tovarasei noastre, sa īndreptam acest madular al nostru. Madular chiar al nostru - zic - si madular nedespartit: de aceea trebuie sa-l iubim mai ales. Aceasta ne īnvata Sfīntul Pavel, cīnd zice: Barbatii sīnt datori sa-si iubeasca femeile ca pe trupurile lor īnsesi. Cel ce īsi iubeste femeia pe sine se iubeste. Ca nimeni nu si-a urīt trupul sau vreodata, ci īl hraneste si īl īncalzeste, precum si Hristos Biserica; ca madulare sīntem ale trupului Lui, din carnea Lui si din oasele Lui (Efeseni 5:28-30). Vrea sa spuna ca, dupa cum Eva este nascuta din coasta lui Adam, tot asa si noi (Noi, cei care alcatuim Biserica) sīntem nascuti din coasta lui Hristos. Īntr-adevar, aceasta īnsemneaza din carnea si din oasele Sale. Iar pentru Eva stim toti ca a fost nascuta din coasta lui Adam, caci Scriptura spune lamurit cum Dumnezeu a trimis somn lui Adam, a luat una din coastele lui si i-a facut lui femeie. Acum, prin ce ne īncredintam ca Biserica este zidita din coasta lui Hristos? Si acest lucru, tot Scriptura īl arata: cīnd Hristos a fost rastignit sus pe cruce si a murit, unul din ostasi a īmpuns coasta Lui cu sulita, si īndata a iesit sīnge si apa (Ioan 19:34), si din acel sīnge si din acea apa s-a īntocmit Biserica. Chiar Hristos marturiseste aceasta, zicīnd ca: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre īntru īmparatia lui Dumnezeu» (Ioan 3:5). Sīngele este duhul. Si ne nastem din apa botezului si ne hranim cu sīnge. Vedeti cum noi sīntem din oasele si din carnea Sa, nascuti, crescuti cu sīngele si cu apa Sa? Si, dupa cum femeia s-a zidit dupa ce a adormit Adam, tot asa si Biserica s-a zidit din coasta lui Hristos cīnd El murise.
            Si nu numai pentru aceasta trebuie sa ne iubim femeia, fiindca este madular al nostru si are īnceput al zidirii din noi, ci si pentru ca Dumnezeu a asezat lege, zicīnd: De aceea, va parasi omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa, si vor fi amīndoi un trup (Facerea 2:24). Din aceeasi pricina ne-a citit legea si Pavel, ca sa fim īmpinsi din toate partile catre aceasta dragoste. Priveste īntelepciunea apostolica: ne īndeamna la dragostea femeilor nu numai dupa legile dumnezeiesti sau numai dupa cele omenesti, dar vorbeste si de unele, si de altele, pe rīnd; asa ca suflelete īnalte si pline de īntelepciune sīnt īmpinse sa iubeasca prin īncredintari ceresti, iar sufletele slabe dimpotriva, prin temeiuri pamīntesti si firesti. Pentru aceasta, el se sprijineste mai īntīi pe īntelepciunea lui Hristos si īncepe īndemnul sau astfel: Iubiti femeile voastre cum Hristos a iubit Biserica. Dar ceea ce vine este omenesc: Oamenii trebuie sa iubeasca pe femeile lor cum īsi iubesc trupurile lor. Urmarea este a lui Hristos: Ca madulare sīntem ale trupului Lui, din carnea Lui si din oasele Lui (Efeseni 5:30). Apoi, iarasi vin temeiuri pamīntesti: Pentru aceea, va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa, si vor fi amīndoi un trup (Efeseni 5:31). Si, dupa ce a citit aceasta lege, zice: Taina aceasta mare este (Efeseni 5:32). Īn ce fel este mare? - īntrebati voi. Īn aceea ca o fecioara, īnchisa pīna atunci īn camera ei, poate sa-si iubeasca si sa-si pretuiasca, din prima zi si ca pe īnsusi trupul ei, sotul pe care nu l-a vazut niciodata īnainte; si iarasi, pentru ca, din prima zi, barbatul pe care ea nu l-a vazut niciodata pune īnaintea tuturor lucrurilor o femeie cu care el īnainte nu schimbase un cuvīnt, si o pune īnaintea prietenilor, cunoscutilor, a tatalui si a mamei sale. Sa vorbim acum de parinti. Daca li se īntīmpla, afara de aceasta īmprejurare, sa piarda niscaiva bani, se īntristeaza, se īndurereaza si duc īnaintea judecatii pe cei ce i-au pagubit; iar omul pe care ei nu l-au vazut niciodata, nici nu l-au cunoscut, primeste de la ei, odata cu fecioara lor, si o zestre destul de mare. Si se bucura facīnd aceasta si nu socotesc ca pierdere ceea ce au dat. Cīnd īsi vad fiica plecata din casa si luīnd cu dīnsa si o parte din averea lor, nu simt nici parere de rau, nici necaz, nici durere, ba īnca multumesc si socotesc ca li s-au īmplinit dorintele. Pavel ia seama la toate acestea si - vazīnd cum cei doi soti īsi parasesc parintii pentru a se lipi unul de altul, si cum noua īnsotire capata o mai mare putere decīt vechea obisnuinta de la parinti – gīndeste ca aici nu-i vorba de un fapt omenesc, ci ca Dumnezeu seamana aceasta dragoste īn suflete si insufla acea veselie atīt parintilor, cīt si sotilor. Ca urmare, a zis: Taina aceasta mare este. Dupa cum copilul care se naste īi recunoaste de la īnceput pe parintii sai, īnainte de a putea vorbi, tot asa sotul si sotia, fara sa fie apropiati, fara sa fie īndemnati, lamuriti asupra datoriilor lor, de la vederea dintīi se si unesc.
            Apoi, vazīnd ca acelasi lucru s-a facut cu Hristos si cu Biserica, Apostolul se mira mult. Si cum s-a petrecut aceasta? Dupa cum barbatul paraseste pe tatal sau si īsi cauta femeie, tot asa Hristos a parasit tronul parintesc si a venit la mireasa. Īn loc de a ne chema sus, S-a coborīt El singur catre noi. Iar prin acest cuvīnt, El a parasit, sa nu īntelegeti o despartire, ci o coborīre, caci, chiar fiind cu noi, era si cu Tatal Sau. De aceea a zis Pavel: Taina aceasta mare este. Mare, negresit, chiar daca s-ar face numai pentru oameni. Dar, cīnd vad ca aceasta este adevarata si cu privire la Hristos si Biserica, atunci sīnt miscat si ma minunez. De aceea - dupa ce a zis: Taina aceasta mare este - a adaugat: Eu īnsa zic de Hristos si de Biserica (Efeseni 5:32). Tu sti acum ce taina este casatoria, sti ce chip de fapta mare este; gīndeste-te deci mult si cu īngrijire si nu cauta bogatie cīnd te casatoresti. Nu socoti casatoria ca un negot, ci ca īntovarasire a doua vieti.
            Am auzit pe multi zicīnd: Cutare era sarac, casatoria l-a īmbogatit, a luat o femeie bogata; traieste acum īn stralucire si īmbelsugare. Ce spui, omule? Tu vrei ca femeia sa-ti aduca bani? Poti sa spui asta fara rusine si fara sa rosesti, nu te ascunzi īn fundul pamīntului, cīnd cauti asa mijloace de cīstig? Asa vorbeste un sot? Numai o singura īnsarcinare are femeia: sa-i pazeasca pe cei nascuti, sa aiba grija de veniturile tale si de casa ta. De aceea ti-a dat-o Dumnezeu, ca sa te īngrijeasca īn acestea, ca si īn toate celelalte. Pentru ca viata noastra cuprinde doua feluri de lucrari, cele obstesti si cele de casa, Dumnezeu a īmpartit sarcina īntre om si femeie: ei i-a dat conducerea casei, lui - toate treburile obstesti, toate cele care se faptuiesc īn afara: judecati, sfatuiri, conducerea armatei si celelalte. Femeia nu poate sa poarte lancea, sa arunce sageata, dar poate sa tina furca, sa teasa pīnza, sa puna rīnduiala īn īntreaga casa. Nu e īn stare sa dea o hotarīre īntr-un sfat, dar poate sa-si dea parerea īntr-ale casei, pe care barbatul le īmparte cu ea. Ea nu poate sa mīnuiasca bine banii obstesti, dar poate sa-si creasca bine copiii, comoara mai scumpa decīt toate; poate sa vegheze la lucrul si la purtarea slugilor, sa dea īncredere barbatului, sa-l descarce de toate grijile pe care le cere o gospodarie, adica de camara, de tesut, de mīncare, īmbracaminte si celelalte care nu sīnt nici potrivite, nici usoare pentru barbat, daca ar vrea sa le ia el asupra-si. Este o parte din bunavointa si īntelepciunea dumnezeiasca faptul ca acela care se pricepe bine īn lucrurile mari se arata neputincios si nepriceput īn lucrurile mici, pentru ca omul sa aiba nevoie de femeie. Īntr-adevar, daca Dumnezeu l-ar fi zidit pe barbat deopotriva īndemīnatic īn amīndoua sarcinile, neamul femeilor ar fi fost dispretuit; si, pe de alta parte, daca ar fi dat femeilor ocupatii mai īnalte si mai de pret, ele s-ar fi umplut de trufie. De aceea nu a īncredintat pe amīndoua numai unuia, ca nu cumva soarta celuilalt sa fie mai īnjosita si zadarnica; si n-a īmpartit deopotriva īnsarcinarile, ca sa nu se iveasca īntre ei lupta de īntīietate si femeile sa nu ceara de la barbati īntīiul rang. Ci, ca sa īngrijeasca si de unire, si de īntīietate, a īmpartit fiecaruia īnsarcinarea sa astfel īncīt partea barbatului sa fie mai de folos si mai īnsemnata, iar a femeii mai mica si mai jos putin; asa ca nevoile vietii ne īndeamna sa o cinstim [pe femeie], iar micimea īnsarcinarii sale nu o lasa sa se ridice īmpotriva barbatului sau.


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~