Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links           


SFANTUL SIMEON NOUL TEOLOG
DUHUL SFANT, NU STUDIILE


Duhul Sfânt nu studiile duc la cunoasterea lui Dumnezeu

            Acum este un bun prilej a vorbi frumos împreuna cu David si a grai cu glas sonor asa: „Domnul din cer S-a plecat catre fii oamenilor sa vada daca este cine pricepe sau cauta pe Dumnezeu", dupa care: „Toti s-au abatut si nevrednici s-au facut, nu este cel ce face binele, nu este pâna la unul" [Ps 13, 2-3]. „Caci unde este", ca sa continui cu cele spuse de Apostolul, „înteleptul? Unde este carturarul? Unde este scrutatorul acestui veac? Oare n-a facut Dumnezeu nebuna întelepciunea lumii acesteia?" [I Co 1, 20]. Pentru ca prin ea nu poate cineva sa recunoasca întelepciunea cea adevarata, pe Dumnezeu Cel ce este adevarat. Caci daca recunoasterea întelepciunii celei adevarate si a cunoasterii lui Dumnezeu ni se va da prin litere si studii, fratilor, ce nevoie ar mai fi atunci de credinta sau de dumnezeiescul Botez sau de împartasirea Tainelor Sale? Nici una. „Dar pentru ca lumea prin întelepciunea ei n-a cunoscut pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu,zice, sa mântuiasca pe cei ce cred prin nebunia propovaduirii" [I Co 1, 21]. Acestea le spune crainicul Bisericii si cel ce o conduce spre Mirele ei, Hristos.
            Eu însa voi plânge si ma voi tângui pe drept cuvânt pentru zdrobirea madularelor mele, ale neamului meu, ale fratilor mei dupa trup si dupa duh, pentru ca cei ce ne-am îmbracat în Hristos prin Botez [Gal 3, 27] socotind drept nimic tainele Lui, credem ca dobândim recunoasterea adevarului lui Dumnezeu prin întelepciunea lumii si ne închipuim ca numai citirea scrierilor de-Dumnezeu-insuflate ale Sfintilor este o întelegere a Ortodoxiei si credem ca acest lucru este o cunoastere exacta si sigura a Sfintei Treimi; si nu numai aceasta, dar cei mai de vaza dintre noi ceilalti socotesc fara minte ca vederea care are loc în cei vrednici numai prin Duhul Sfânt este însasi plasmuirea întelesurilor în gândurile lor. […]

Sfântul Simeon Noul Teolog, Discursuri teologice si etice (Scrieri 1), editura Deisis 2001, Sibiu.
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~