Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links           


SFANTUL SIMEON NOUL TEOLOG
POTRIVNICII CONDAMNATI DE EI INSISI


Potrivnicii condamnati de însesi cuvintele lor

            Caci Dumnezeu, fratilor, — ca sa spun iarasi — e lumina, precum El însusi spune: „Eu sunt lumina lumii" [In 8, 12]. Deci daca spui ca este lumina prin trup, atunci, înaltându-Se la cer si ascunzându-Se de noi, urmeaza ca S-a separat si despartit si de ucenici si apoi si de noi, si asa dupa tine întreaga lume e întunecata. Iar daca marturisesti ca e lumina a lumii prin Dumnezeirea Sa, cum spui atunci si ca nu-L vezi si ca presupui doar ca este în tine? Daca Hristos e lumina lumii, atunci cei ce nu-L vad negresit sunt orbi; iar daca lumina e si Duhul Sfânt, cum si e lumina, cum spui atunci ca nu-L vezi si crezi ca este în tine în chip nestiut [inconstient]? Iar daca spui ca Duhul este ascuns în tine de catre patimi, atunci, fara sa stii, faci Divinul circumscris si stapânit de rautate; fiindca întuneric este cugetul rau chiar si fara pacatul trupesc. Deci cine spune ca are în inima sa lumina învaluita sub întunericul patimilor si fara a fi vazuta de el, acela spune ca lumina este stapânita de rautate; si atunci face mincinos pe Duhul Sfânt Care spune: „Si lumina lumineaza în întuneric si întunericul nu a cuprins-o" [In 1,5]. Duhul Sfânt spune ca lumina nu este cuprinsa de întuneric, si tu spui ca ea e ascunsa în tine sub bezna patimilor? Cunoaste-te deci mai întâi pe tine însuti, oricine ai fi cel ce spui aceasta, ca în chip limpede pacatuiesti în chip constient; caci daca marturisesti ca întunericul patimilor se face în tine acoperamânt al luminii, te-ai denuntat si învinuit mai întâi pe tine însuti, ca stii ca sezi în întuneric [Mt 4, 16] si ca slujesti patimilor [Tit 3, 3] si, primind puterea de a te face copil al lui Dumnezeu [In 1, 12], adica de a te face fiu al luminii si al zilei [I Tes 5, 5], fiind însa nelucrator si trândav, petreci în noapte, nevrând sa te scoli la lucrarea poruncilor lui Dumnezeu si sa alungi norul patimilor, ci vezi pe Cel ce S-a coborât din cer pentru mântuirea ta zacând în inima ta întinata ca într-un noroi.
            De aceea deci, iata ce spune lumina: „Din gura ta te voi judeca pe tine, robule rau [Lc 19, 22], pentru ca venind si locuind întru tine, precum zici, Eu, Cel neapropiat pentru cetele cele de sus, cunoscând tu acest lucru, M-ai lasat sa zac acoperit de întunericul rautatilor tale, precum spui tu însuti; si rabdând Eu atâtia ani si asteptând pocainta ta si lucrarea poruncilor Mele, n-ai voit pâna la sfârsit sa Ma cauti câtusi de putin pe Mine, nici n-ai avut mila de Mine care Ma sufocam si eram strâmtorat în tine, nici nu M-ai lasat sa te gasesc pe tine, drahma cea pierduta [Lc 15, 28-29], prin aceea ca nu M-ai lasat sa Ma aprind nici sa te vad si sa fiu vazuta de tine, ci M-ai tinut învaluita pururea sub patimile aflate în tine. Du-te, asadar, de la Mine, lucratorule al faradelegii [Lc 13, 27], în focul cel vesnic, cel gatit diavolului si îngerilor lui, fiindca am flamânzit dupa întoarcerea si pocainta ta, si nu Mi-ai dat de mâncare; am însetat dupa mântuirea ta, si nu Mi-ai dat sa beau; am fost goala de faptele cele virtuoase, si nu M-ai îmbracat în ele; am fost în închisoarea foarte strâmta, murdara si întunecoasa a inimii tale, si n-ai vrut sa Ma cercetezi si sa Ma scoti la lumina; ai stiut ca zaceam în neputinta usuratatii si nelucrarii tale, si nu Mi-ai slujit prin lucrurile si faptele tale cele bune. Du-te deci de la Mine!".

Sfântul Simeon Noul Teolog, Discursuri teologice si etice (Scrieri 1), editura Deisis 2001, Sibiu.
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~