Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links



           


SFANTUL SIMEON NOUL TEOLOG
CATEHEZE 33, UNIREA CU DUMNEZEU


Cuvântul al XXXlll-lea Cum sa praznuim sarbatorile si ce simbolizeaza cele ce facem noi în sarbatori. Cuvânt împotriva celor ce fac din ele prilej de lauda. Despre cei ce se împartasesc cu vrednicie sau cu nevrednicie si ce deosebire este între ei. Cum se uneste sau nu se uneste omul cu Dumnezeu în Sfânta împartasanie

            […] În adevar, spune-mi ce legatura ar putea sa aiba lucrurile materialnice, neînsufletite si cu totul lipsite de simtire, cu cele întelegatoare, dumnezeiesti, înzestrate cu viata sau mai bine zis duhovnicesti, vii si facatoare de viata vesnica? Pentru tine, deci, care praznuiesti dupa rânduiala si cu evlavie, sarbatoarea sa nu stea în lumina de candela degraba trecatoare, ci în flacara sufletului tau, în cunoasterea lucrurilor dumnezeiesti si ceresti, pe care le daruieste Duhul Sfânt adevaratului israelitean cu mintea. Aceasta stralucire sa strabata toate faptele tale si ea se arata oamenilor mai luminata decât razele soarelui, lumina curata, sarata cu sarea Duhului, dupa cuvântul care porunceste: „Asa sa lumineze lumina voastra înaintea oamenilor, ca sa vada faptele voastre cele bune si sa proslaveasca pe Tatal vostru, Care este în Ceruri” (Matei 5,16).
            În loc de multime de lumânari sa ai gânduri luminoase. Acestea tes toata podoaba virtutilor si se arata stralucitoare celor ce vad bine podoaba templului duhovnicesc si a frumusetii sale. În loc de miresme si de tamâie, sa te înmiresmeze Duhul Sfânt cu buna Sa mireasma duhovniceasca, ale carei revarsari sunt negraite si al carei miros este ca lumina. În loc de multimea poporului sa se adune la tine cetele Sfintilor Îngeri, care lauda pe Dumnezeu pentru tine si care se bucura neîncetat pentru mântuirea, înaltarea si sporirea ta. În loc de prieteni, de boieri si de împarati sa vina toti Sfintii sa te slaveasca si sa praznuiasca sarbatoarea si sa fie împreuna cu tine, adevarati prieteni. Pe ei sa-i iubesti si sa-i cinstesti mai presus de orice, pentru ca dupa moarte, sa te primeasca în corturile lor cele vesnice, asa cum Avraam a primit pe Lazar în sânul sau, desi aceasta pilda se tâlcuieste si altfel. În loc de masa încarcata cu belsug de bucate multumeste-te cu Pâinea vietii, nu numai cu cea materialnica si vazuta, ci cu aceea care ti s-a daruit prin aceasta, cu însasi Pâinea vietii Care se coboara din cer si Care da viata lumii si în Care cei ce o manânca gasesc nu numai mâncare, ci însasi viata Care înviaza din morti. Iata folosul si mâncarea care nu dezgusta si nu Se sfârseste niciodata. Drept vin bea nu acest vin vazut, ci acela care e vin numai la vedere, iar duhovniceste e Sângele lui Dumnezeu, lumina negraita si bucurie vesnica. Pe Acesta daca-L bei totdeauna cu vrednicie te vei izbavi de sete pentru vesnicie, numai sa-L bei cu constiinta curata si cu pacea sufletului.
            Ia aminte bine la cuvintele mele. Daca te împartasesti cu constiinta si cu cunostinta, te împartasesti cu vrednicie; iar daca nu, apoi manânci si bei cu totul cu nevrednicie. Daca ai primit cu constiinta curata ceea ce ai luat, iata ca în adevar te-ai facut vrednic de aceasta masa. Iar daca nu te vei face vrednic, nici nu te vei apropia si nici nu te vei uni în vreun fel cu Dumnezeu Cel nevazut. Sa nu-ti închipui ca cei ce se împartasesc cu nevrednicie cu Sfintele Taine se pot apropia si uni cu Dumnezeu fara prea multa osteneala, ca acest lucru nu se întâmpla si nici nu se va întâmpla vreodata. Numai cei ce sunt vrednici de descoperirea cea întelegatoare a Dumnezeirii Celei nevazute, pe Care ei o vad si o manânca cu ochiul si cu gura mintii, numai aceia când se împartasesc cu dumnezeiescul Trup al Domnului Iisus Hristos, cunosc ca bun e Domnul. Acestia nu manânca numai pâinea cea vazuta, ci totodata manânca si beau în chip tainic pe Dumnezeu. Se hranesc atât vazut, cât si nevazut, trupul si cu sufletul, si se unesc în amândoua felurile cu Hristos Cel îndoit în fire, fiind întrupati si uniti cu slava si cu Dumnezeirea Lui. Asa sunt uniti cu Dumnezeu cei ce manânca din aceasta pâine si beau din acest pahar cu vrednicie, în cunoasterea si contemplarea tainei, cu suflet si cu inima simtitoare.
            Iar cei ce se împartasesc cu nevrednicie sunt goi de Darul Sfântului Duh, îsi hranesc numai trupul, nu si sufletul. Dar sa nu te tulburi, prea iubite, auzind acest adevar. Daca tu marturisesti ca Trupul Domnului este cu adevarat Pâinea Vietii, Care da viata; daca stii ca Sângele Lui de asemenea da viata celor ce se împartasesc cu El si ca Se preface în cei ce-L beau în izvor de apa rece ce curge în viata vesnica, spune-mi de ce tu, care te împartasesti, nu sporesti cu nimic în sufletul tau si cu toate ca ai simtit o oarecare bucurie, din nou te afli aproape tot asa cum erai mai înainte, fara sa observi în tine nici cea mai mica sporire, nici izvor care curge, nici o lumina? În adevar, materialiceste, aceasta pâine nu este decât o îmbucatura, pentru cei care nu vad dincolo de simtire; dar duhovniceste, ea e lumina neapropiata, cu neputinta de cuprins. Tot asa vinul e lumina, viata, foc si apa vie. Deci, daca mâncând dumnezeiasca Pâine si bând Vinul veseliei n-ai ajuns în masura sa traiesti o viata nestricacioasa, ca ai primit aceasta Pâine ca un foc sau ca o lumina, asemenea Proorocului, ca ai baut Sângele Domnului ca pe o apa, Care curge si vorbeste, daca nici un fel de rod n-ai vazut si n-ai simtit, cum îti închipui ca te-ai împartasit cu Viata? Cum îti închipui ca te-ai atins de focul cel neapropiat sau cum crezi ca te-ai împartasit cât de putin din lumina cea vesnica? Ceea ce nu s-a întâmplat vreodata nici unuia, care a fost tot asa de nesimtitor ca si tine. Da, lumina te lumineaza, dar tu esti orb; focul te încalzeste, dar tu nu te-ai încalzit; viata te-a atins cu umbra sa, dar tu nu te-ai unit cu ea; apa cea vie a trecut prin sufletul tau, ca printr-o conducta, deoarece n-a gasit în tine vasul vrednic de ea. Daca astfel te împartasesti, daca astfel te atingi de Tainele, cele neajunse, numai îti închipui ca manânci, fiindca nu iei nimic, nu manânci nimic si nu ai primit absolut nimic în tine. Fiindca Cuvântul Cel neajuns, Pâinea Care Se coboara din cer nu-i cuprinsa de cele vazute. El cuprinde, ia si se uneste fara amestecare cu cei vrednici si bine pregatiti pentru primirea Lui.
            Deci daca asa praznuiesti sarbatorile si asa te împartasesti cu Sfintele Taine, în toata viata ta va fi o neîntrerupta sarbatoare. Ba nu o sarbatoare, ci un început de sarbatoare si un Paste unic, trecerea si din lumea simtita în lumea întelegatoare, acolo unde orice umbra, orice închipuire, orice simbol de acum ia sfârsit si unde ne vom bucura vesnic, în toata curatia, curati fiind noi însine de jertfa cea prea curata, în Dumnezeu Tatal si Duhul cel de o Fiinta, vazând necontenit pe Hristos, a Carui slava cereasca e neajunsa si Caruia cu Preasfântul si de viata Facatorul Sau Duh I Se cuvine toata cinstea, slava si închinaciunea împreuna si Tatalui, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Sfântul Simeon Noul Teolog, Învataturi, vol 2, ed. Credinta Stramoseasca, 2003
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~