Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links



           


SFANTUL SIMEON NOUL TEOLOG
ADEVARATUL CASTIG: VESNICIA


Tâlcuire la vorba spusa de Apostol: „Rascumparati vremea,ca zilele rele sunt" [Ef 5, 16]. Si cum rascumpara cineva cu pricepere vremea vietii de fata

            Nimic altceva din toate celelalte nu este mai folositor sufletului care a ales sa cugete la legea Domnului ziua si noapte, decât cercetarea dumnezeiestilor Scripturi [In 5, 39]. Caci în acestea fiind ascuns întelesul harului Duhului, face ca simtirea mintii lui sa se umple de toata placerea si, ridicând-o întreaga de la cele pamântesti si de la smerenia celor vazute, o face pe aceasta asemenea îngerilor si având aceeasi vietuire cu îngerii. Dar sa vedem ce ne spune în fiecare zi dumnezeiescul Apostol si sa cercetam cu pricepere câteva din vorbele sale de-Dumnezeu-insuflate, ca sa ne îmbogatim în bogatia care zace în ele si sa ne desfatam de harul lui Dumnezeu de aici spre veselie si desfatare nedesertata a sufletului. Deci care este vorba cercetata de noi? E ceea ce îndeamna Pavel spunând: „Rascumparati vremea, ca zilele sunt rele" [Efes 5, 16]. Dar sa învatam bine acest lucru plecând de la cele observate în lucrurile acestei vieti. Fiindca asa cum orice negutator si mestesugar si agricultor si orice alt om, care face un mestesug oarecare, are nevoie de cea mai mare râvna si de multa purtare de grija în lucrul sau, pâna acolo încât daca ca nu este atent doar putin timp sau câte ore, se expune la o mare paguba, tot asa se petrec lucrurile si cu luptele, lucrurile si faptele duhovnicesti. […]


Adevaratul câstig e viata vesnica

            […] Dar sa mai cercetam înca o data întelesul. Deci de ce spune: „Rascumparând vremea, ca zilele rele sunt"? Cum rascumpara cineva vremea si cine e acesta si care sunt zilele rele pentru care trebuie sa se rascumpere vremea? Vremea negutatoriei pentru tot omul este acest timp al vietii de fata; iar zilele acestei vieti sunt vadit rele pentru cei ce nu se folosesc bine de ele. Deci orice om care vietuieste cuminte si drept, cu un cuget sanatos în viata aceasta, si suporta cu barbatie si rabdarea sufletului lucrurile triste ale ispitirilor si necazurilor care vin asupra lui, fie de la vrajmasii vazuti, fie de la vrajmasii nevazuti, acela rascumpara vremea cu chibzuinta si negutatoreste bine zilele rele ale vietii de fata. Si ca sa fie înca si mai limpede lucrurile acestea, îmi voi face cuvântul din cele ce se întâmpla în fiecare zi în viata.
            Cel ce stie sa negutatoreasca bine timpul de fata, atunci când vin asupra lui suparari, întristari, necinstiri si batjocuri, ca unul care stie aceste lucruri si cunoaste dinainte în chip limpede folosul care vine de la ele, pune mâna pe acestea si le ia pe umarul sau si umbla cu bucurie, cheltuind numai rabdare în loc de aur si astfel, într-o singura clipita, rascumpara vremea pe care altii, priveghind, postind, dormind pe jos si multe alte osteneli facându-le acasa timp de multi ani, nu le pot gasi, lua sau câstiga. Dar cel care nu stie sa negutatoreasca astfel pierde vremea mântuirii lui.

Sfântul Simeon Noul Teolog, Discursuri teologice si etice (Scrieri 1), editura Deisis 2001, Sibiu.
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~