Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links           


SFANTUL NICODIM AGHIORITUL
PENTRU CEI CE AMANA POCAINTA


Cuvīnt īn care se arata īn ce primejdie se afla cei ce pacatuiesc cu nadejdea ca se vor pocai

            Multi sīnt Crestinii care, dupa cum zice Sfīnta Scriptura (la Iov 15:16), ,,beau pacatul ca apa”. Pentru ca fiecare dintre ei, mai īnainte de a pacatui, cugeta si zice: Sa pacatuiesc, si apoi ma voi marturisi si ma voi pocai! Iar dupa ce au pacatuit, īntr-adevar unii se marturisesc, dar dupa marturisire nu se mai īngrijesc de pacat, ci zic: M-am marturisit, m-am pocait! [...]
            Deci se cade sa se minuneze oricine cum, cu acest gīnd amagitor, vrajmasul īi ispiteste adeseori pe Crestini, īndemnīndu-i sa pacatuiasca si sa cada īn toata faradelegea, adaugīnd la pacatul cel dintīi si alte mii, cu aceasta mai īnainte cugetare si nadejde, ca se vor marturisi si ca duhovnicii īi vor ierta, alergīnd ca niste Īngeri ai pacii pentru a nu-i lasa pe Crestini sa cada īn iad.
            Īnsa se cuvine sa ne minunam si mai mult cum de nu cunosc Crestinii o astfel de amagire atīt de aratata a diavolului!? Si cum arata ei atīta nemultumire catre Dumnezeu, folosind marturisirea si pocainta ca pricini ale pacatelor lor, iar bunatatea si milostivirea lui Dumnezeu, care le pricinuiesc mīntuirea lor, ei le fac pricini ale caderii si pierzarii lor! Dar, dupa cum buruiana cea otravitoare, numita nepellon, īsi produce otrava sa cu roua cea dulce a cerului, la fel si ticalosii acestia īsi produc otrava si moartea lor cu Sīngele cel prea-dulce si mīntuitor al lui Iisus Hristos. Caci Sīngele acesta care slujeste la baia pocaintei si a marturisirii ca sa afunde pacatele lor, ei īl fac spre adaugarea si cresterea pacatelor lor. Vai! Si ce vatamare mai mare ca aceasta se poate afla? Si ce altceva este aceasta, decīt numai ca noi folosim doctoria nu spre vindecarea noastra, ci spre lauda si biruinta diavolului. Dupa cum se tīnguieste de aceasta si dumnezeiescul Ambrozie, zicīnd: „Doctoria noastra īnsusi diavolului se face lauda” (Cartea a 2-a pentru pocainta).


Ce pagube īsi pricinuiesc mīntuirii lor cei care pacatuiesc cu nadejdea ca se vor marturisi si se vor pocai?

            Dar cine poate oare arata īndeajuns pagubele pe care si le pricinuiesc lor cei ce pacatuiesc cu nadejdea ca se vor pocai? Eu cred ca multi Crestini se vor osīndi pentru aceasta nadejde desarta si amagitoare, care putin cīte putin īi duce īn prapastia cea īnfricosatoare a iadului. Si cu toate ca ei cred ca vapaia vesnica este pregatita pentru cei ce pacatuiesc si nu īnceteaza de la pacat, ei sīnt īn pace si fara grija, fiindca socotesc tamaduirea pacatelor lor foarte usoara prin marturisire si printr-un canon usor pentru ele, cugetīnd ca prin aceasta si-au īmplinit toata datoria.
            Multe sīnt pagubele unora ca acestora ce pacatuiesc cu nadejdea de pocainta, fiindca ei cugeta ca toata pocainta lor ar sta numai īntr-o marturisire cu oarecare umilinta. Dar, din pricina acestei usuratice pocainte si a nadejdii celei mincinoase, cad, ticalosii, īn multe patimi. Si, dupa ce cad o data, lasa apoi slobod frīul partii cuvīntatoare [al ratiunii] si al luarii aminte si alearga ca niste dobitoace necuvīntatoare pe calea pierzarii. De aceea, cine poate numara caderile lor? De cīte ori afla prilej la īndemīna, īndata cad īn pacat. De cīte ori va voi pofta lor cea rea, īndata cad. De cīte ori le va veni gīndul cel rau, īndata cad īn pacatul cu fapta. Dar sa cercetam si sa vedem cīte si care pot fi pagubele celor ce pacatuiesc cu nadejdea de pocainta.
            Prima paguba a celor ce pacatuiesc cu nadejdea de pocainta este numarul cel peste masura al pacatelor lor. Multora dintre acesti pacatosi, care considera ca usor li se vor ierta pacatele lor la marturisire, li se pare ca pot sa lucreze īn fiecare zi zeci de pacate, atīt cu faptele lor cele viclene, cu poftele lor, cu vorbirile cele fara paza si cu dezmierdarile cele necuviincioase, dar mai ales cu smintelile ce le fac celorlalti, omorīndu-le sufletele. De aceea, dupa aceasta masura, socoteala pacatelor lor īntr-o luna va ajunge la sute de pacate si, prin urmare, īntr-un an vor face mai multe zeci de mii pacate. Īncīt fiecare dintre acestia, īntr-un an, va lovi de zeci de mii de ori īn portile iadului zicīnd: Deschide, deschide! Si, ajuns aici, ce greutate este ca dreptatea lui Dumnezeu sa deschida portile iadului unui astfel de pacatos si sa-l lase sa cada īn acel adīnc? Mai ales ca Īnsusi Dumnezeu ne īnfricoseaza cu aceasta, prin gura Proorocului Ieremia, zicīnd: „Spre durere te-ai doctorit, folos nu-ti este tie..., caci cu rana vrajmasului te-am lovit pe tine, certare īntarita asupra a toata nedreptatea ta; īnmultitu-s-au pacatele tale” (Ieremia 30:11-13).
            Cumpaneste bine, frate, aceste cuvinte! Dumnezeu nu zice ca nu te-ai doctorit, ci ca nu te-ai folosit din doctorie, caci „spre durere te-ai doctorit, folos nu-ti este tie”. Mai ales ca ai folosit multe doctorii, caci nu numai o data te-ai marturisit, ci de multe ori. Cu toate acestea, marturisirea, care trebuie sa otraveasca si sa omoare pacatele, a slujit la cresterea lor din pricina rautatilor tale. Caci tu zici īn mintea ta: Daca pacatuiesc, īmi ajunge sa ma marturisesc. Si, daca am pacatuit o data, mai pot pacatui si alta data si īnca o data; caci; de as face pacate putine sau multe, eu tot trebuie sa ma marturisesc si sa ma pocaiesc. Cu adevarat tu te-ai doctorit (marturisit), dar nu ai nici un folos din doctoria aceasta. Caci singurul folos ce-l dobīndesti din atītea marturisiri este ca adaugi pacat līnga pacat, la nesfīrsit, si nu cunosti ca aceasta multime a pacatelor tale te afunda īn iad. Iar aceasta te face pe tine vrednic sa fii pedepsit de Dumnezeu cu o pedeapsa strasnica, fara milostivire, osīndindu-te ca pe un vrajmas al Lui, care greseste īmpotriva Sa atīt de mult pe cīt este de mare milostivirea Sa. „Cu rana vrajmasului te-am lovit pe tine..., īnmultitu-s-au pacatele tale.” [...]
            A doua paguba a celor ce pacatuiesc cu nadejdea pocaintei sta īn covīrsitoarea felurime a pacatelor lor. Caci ei, cu judecata lor cea mincinoasa, zic: Ma voi marturisi! - si pacatuiesc fara nici o frica, fara nici o sfiala; se afunda īn adīncurile si īn tina cea mai necurata a pacatului; lucreaza fara de rusine relele pe care nici pagīnii nu le lucreaza si se tavalesc īn noroiul si īn necuratiile īn care nu se tavalesc nici dobitoacele cele necuvīntatoare. [...]
            A treia paguba a celor ce pacatuiesc cu nadejdea pocaintei sta īn nebagarea de seama, lauda, necainta si tagaduirea lor. Nebagarea de seama, īntru cunostinta, fata de mīntuire si de toate poruncile lui Dumnezeu este pacat. Si, dupa cum zice Solomon: „Cīnd va ajunge necredinciosul īn adīncul rautatilor nu baga īn seama” (Pildele lui Solomon 18:3), asa si acestia, cīnd ajung la cele mai de pe urma ale rautatii, li se orbeste mintea, li se īmpietreste inima si cu desavīrsire nu mai au grija de pacat. Iar unii dintre ei merg si mai departe, caci nu numai ca nu baga de seama, ci, aflīndu-se īn pacatele lor, se veselesc si se lauda cu ele, ca si cu niste mari ispravi ale lor, dupa cum zice Solomon: „O, cei ce se veselesc de rele si se bucura de razvratirea cea rea!” (Pildele lui Solomon 2:14). Si Proorocul Isaia zice: „Si pacatul lor, ca al Sodomei l-au vestit si l-au aratat” (3:8). Si, aceia care ziceau: „Sa pacatuiesc acum si apoi ma voi marturisi si ma voi pocai”, ajungīnd īn adīncul rautatilor, nu mai voiesc nici sa se marturiseasca, nici sa se pocaiasca. Si, de s-ar īntīmpla vreodata a voi, nu vor mai putea, caci obiceiul pacatului s-a facut deprindere la ei, si deprinderea s-a facut ca o fire si a īnvīrtosat ca o piatra inimile lor, facīndu-le nesimtitoare si neprimitoare de pocainta si de īndreptare. [...]

Sfīntul Nicodim Aghioritul, ,,Cuvīnt pentru Pocainta”, Editura Credinta Stramoseasca, 1999.
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~