Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links



           


SFANTUL IOAN GURA DE AUR
DESPRE DIVORT


Despre vorba Apostolului: «Femeia este legata prin lege atīta vreme cīt traieste barbatul ei. Iar daca barbatul ei va muri, este libera sa se marite cu cine vrea, numai īntru Domnul. Īnsa mai fericita ar fi daca ar ramīne cum este» (I Corinteni 7:39, 40).

            Īn alta zi, Fericitul Pavel ne aseza legea despre casatorie si drepturile ei, scriind si zicīnd asa catre Corinteni: Iar pentru care mi-ati scris, bine este omului sa nu se atinga de femeie. Iar din pricina prea-curviei, fiecare sa-si aiba femeia sa, si fiecare sa-si aiba barbatul sau (1 Corinteni 7:1, 2). De aceea am spus si eu tot ce era de trebuinta pentru īntelegerea acestor cuvinte. Dar este nevoie sa vorbesc cu voi iarasi despre acelasi lucru, fiindca si astazi, acelasi Sfīnt Apostol Pavel pomeneste de dīnsul. Si l-ati auzit pe el strigīnd si zicīnd: Femeia este legata prin lege atīta vreme cīt traieste barbatul ei. Iar daca barbatul ei va muri, este libera sa se marite cu cine vrea, numai īntru Domnul. Dar mai fericita este de va ramīne asa, dupa parerea mea. Si socotesc ca si eu am Duhul lui Dumnezeu (Corinteni 7:39,40).
            Deci sa urmam lui si astazi, si sa vorbim īmpreuna despre aceasta īnvatatura; caci, urmīnd lui Pavel, prin el vom urma īn totul si lui Hristos, fiindca si el nu sie-si, ci Aceluia urmīnd, a scris toate. Si nu este lucru neīnsemnat ca o casatorie sa fie bine īnfiintata, altminteri este izvor de nenumarate rele pentru cei ce nu se folosesc de ea cum trebuie. Dupa cum femeia este un ajutor, tot asa, adesea, se face si vrajmas. Si, dupa cum casatoria este un liman, tot asa poate aduce si naufragiul, nu prin firea sa, ci prin sufletul acelora care se folosesc rau de ea. Acela care pazeste legile hotarīte ale ei gaseste casa si femeia lui ca o mīngīere si liberare de toate necazurile care i se īntīmpla, fie īn piata, fie oriunde; iar acela care ia lucrul cu nesocotinta si fara judecata, chiar daca se bucura de multa liniste īn afara, intrīnd īn casa, vede numai stīnci si pietre. Trebuie deci, pentru ca este vorba de treburi asa de īnsemnate, sa dam mare luare aminte acestor cuvinte: cel care īsi ia femeie trebuie sa faca acest lucru dupa legiuirea lui Pavel sau, la drept vorbind, dupa legiuirea lui Hristos.
            Stiu negresit ca multora cuvīntul li se va parea nou si neasteptat, si de aceea nu voi tacea, ci mai īntīi va voi citi legea, si apoi voi īncerca sa īnlatur contrazicerea ce pare ca este aici. Care este legea pe care ne-a dat-o Pavel? Femeia este legata de lege, deci, cīt īi traieste barbatul, nu trebuie sa se desparta si sa-si ia alt sot, īncheind o a doua casatorie. Si baga de seama ca foloseste numai cuvinte deslusite, cu toata īngrijirea. Nu zice: Sa traiasca la un loc cu barbatul cīt timp traieste aceasta, ci: Femeia este legata de lege cīt timp traieste barbatul ei; īncīt - chiar daca i se da carte de despartire, chiar daca paraseste casa, chiar daca se duce la altul - este legata prin lege, si una ca aceasta este prea-curva.
            Asadar - daca barbatul ar voi sa-si departeze nevasta, sau femeia sa-si lase barbatul - sa-si aminteasca aceasta vorba si sa se gīndeasca ca Pavel este de fata si o urmareste, zicīndu-i cu tarie: Femeia este legata de lege. Caci, asa cum robii fugiti tīrasc dupa ei lantul, chiar cīnd au parasit casa stapīnului, tot asa si femeile, cīnd parasesc pe barbati, sīnt īncatusate de lege, care le urmareste si le īnvinuieste de prea-curvie, īnvinovatind si pe cel ce a luat-o, cu vorbele: Ce ati facut este prea-curvie, caci femeia este legata prin lege cīta vreme traieste barbatul ei. Si: Cel ce va lua pe cea lasata savīrseste prea-curvie (Matei 5:32).
            Cīnd īnsa are voie sa se casatoreasca a doua oara? Cīnd i-a murit barbatul, atunci este libera din lant. Aratīnd aceasta, nu a adaugat: „Daca a murit barbatul ei, este libera sa se casatoreasca cu cine vrea”, ci daca a adormit, avīnd īn gīnd nu numai a o mīngīia pe cea vaduva, ci si a o face sa nu mai ia un al doilea sot. „Nu a murit sotul tau, ci doarme!” Cine nu asteapta pe un om adormit? De aceea zice: Daca a adormit, sloboda este sa se casatoreasca cu cine vrea. Nu zice sa se marite, ca sa nu para ca o sileste. Nici nu o īmpiedica, daca vrea, sa se casatoreasca a doua oara; nici nu o sileste, daca nu vrea, ci īi citeste Legea, zicīnd: Sloboda este sa se casatoreasca cu cine vrea. Si, zicīnd ca este sloboda dupa moartea barbatului, a aratat ca, atīta vreme cīt traia acela, era roaba si supusa legii si, chiar daca ar fi primit mii de carti de despartire, s-ar fi facut vinovata de prea-curvie. Robilor le este īngaduit sa-si paraseasca stapīnii īn viata, dar femeii nu-i este īngaduit sa-si lase barbatul cīta vreme traieste el, fiindca aceasta pofta este prea-curvie. Sa nu-mi citesti legile facute de legiuitorii lumii acesteia, care īnvata sa dai carte de despartire si sa te desfaci de femeie, caci nu dupa acestea are sa te judece Dumnezeu īn acea zi, ci dupa acelea pe care El Īnsusi le-a pus. Nici chiar legile din afara [lumesti] n-au hotarīt aceasta cu desavīrsire si ele īnsele pedepsesc fapta, īncīt si de aici se vede ca īnfiereaza acest pacat. Ele pedepsesc cu pierderea de avere pe cel ce a fost pricina despartirii. Si, negresit, cīnd legiuiesc asa, nu īndeamna sa faci lucrul acesta. Dar Moisi? Si el a hotarīt aceasta pentru aceeasi pricina, [dar] tu asculta pe Hristos cum zice: De nu va prisosi dreptatea voastra mai mult decīt a carturarilor si fariseilor, nu veti intra īntru Īmparatia cerurilor (Matei 5:20; si, mai departe: Tot cel ce-si va lasa femeia sa, afara de pricina de prea-curvie, o face sa savīrseasca prea-curvie; si cine va lua pe cea lasata savīrseste prea-curvie (Matei 5:32). De aceea a venit unul-nascut Fiul lui Dumnezeu, de aceea a luat chip de rob, de aceea si-a varsat scumpul sīnge, a stricat moartea, a sters pacatul, a dat harul prea īmbelsugat al Duhului: ca sa te aduca pe tine spre o īntelepciune mai mare!
            Pe de alta parte, nici Moisi n-a statornicit despartirea cu desavīrsire, dar a fost silit sa ia īn seama slabiciunea celor pentru care legiuia, pentru ca erau aplecati spre omoruri, si umpleau casele cu sīngele rudelor lor si nu crutau nici pe ai lor, nici pe straini. Si, ca sa nu-si sugrume femeile īn ascuns, cīnd nu le mai iubeau, de aceea a orīnduit sa le lase, ca sa īnlature o nelegiuire mai mare: usurinta omorurilor. Cum ca erau varsatori de sīnge, asculta chiar pe Prooroci, care spun: Cei ce ziditi Sionul cu sīnge, si Ierusalimul cu strīmbatati (Miheia 3:I0) Si iarasi: Sīngiuri cu sīngiuri se amesteca (Osea 4:2) Si iarasi: Mīinile voastre sīnt pline de sīnge (Isaia 1:15). Si ca erau sīngerosi nu numai fata de straini, dar si de ai lor, si aceasta o arata Proorocul, zicīnd: Si au jertfit pe fiii lor si pe fetele lor diavolilor (Psalm I05:37). Cei care nu crutau pe copii lor nu ar fi crutat nici pe femeile lor. Ca sa nu faca aceasta a legiuit Moisi asa.
            De aceea, si Hristos - cīnd l-au īntrebat Iudeii, zicīnd: Pentru ce dar Moisi a poruncit sa i se dea carte de despartire, si sa o lase pe ea? (Matei 19:7) - aratīnd ca acela a facut lege care nu este potrivnica cu a Sa, a zis: Pentru īnvīrtosarea inimii voastre v-a dat voie Moisi sa lasati pe femeile voastre, dar dintru īnceput nu a fost asa (Matei 19:8), Cel care i-a facut la īnceput, barbat si femeie i-a facut (Matei 19:4). Vrea sa spuna ca, daca lucrul acesta ar fi fost bun, Dumnezeu n-ar fi facut numai un barbat si o femeie; ci, facīnd pe Adam singur, i-ar fi facut doua femei, ca, daca ar fi voit sa lase pe una, sa o ia īn schimb pe cealalta. Dar chiar prin chipul īn care a fost facuta lumea a adus legea pe care eu o scriu acum. Si care este aceea? Femeia pe care a luat-o fiecare de la īnceput, pe aceea sa o tina toata viata. Aceasta lege e mai veche decīt aceea despre despartire, si anume cu cīt este de la Adam pīna la Moisi.
            Este īnsa de pret sa ascultati si acea lege pe care a pus-o Moisi īn aceasta privinta: De īsi va lua cineva femeie si va locui cu ea, dar ea nu va afla har īnaintea lui, pentru ca a aflat īntru ea lucru urīt, īi va scrie ei carte de despartire, i-o va da la mīna si o va slobozi pe ea din casa lui (Deuteronom 24:1). Vezi, nu zice: „sa-i scrie” si: „sa-i dea”, dar ce zice? Si va scrie carte de despartire si i-o va da la mīna. Multa deosebire e īntre aceasta si aceea: caci, cīnd se zice: „sa-i scrie” si: „sa-i dea”, este vorba de hotarīre si porunca; iar cīnd se zice: Si va scrie carte de despartire si i-o va da īn mīna, este vestirea unui fapt, iar nu aducerea unei legi hotarīte. Daca cuiva - zice el - īi greseste femeia sa, si o trimite pe ea din casa sa, iar ea, gonita fiind, se face nevasta altui barbat; si daca chiar barbatul din urma o va urī, si īi va scrie carte de despartire si i-o va da la mīna, si o va slobozi din casa lui; sau va muri acest din urma barbat al ei care a luat-o pe ea ca femeie, barbatul ei cel dintīi care a alungat-o nu va putea sa o īntoarca pe ea si sa o ia ca sotia a lui (Deuteronom 24:2-4). Apoi - aratīnd ca nu lauda fapta, nici nu o socoteste drept casatorie, dar ca s-a coborīt pentru slabiciunea lor - dupa ce zice: Nu va putea barbatul cel dintīi, care a alungat-o, sa o īntoarca si sa o ia de sotie, a adaugat: ...dupa ce a fost pīngarita (Deuteronom 24:4), lamurind prin acest chip de vorbire ca a doua casatorie, facuta cīnd traia primul barbat, este mai curīnd o pata necurata decīt o casatorie. Iata de ce nu a zis: „dupa ce s-a maritat iarasi”. Vezi ca vorbeste la fel cu Hristos? Apoi a spus si pricina: ...pentru ca aceasta este urīciune īnaintea lui Dumnezeu (Deuteronom 24:4).
            Deci, cu Moisi, asa sta lucrul. Īnsa Proorocul Maleahi arata aceasta mult mai lamurit chiar decīt Moisi – ori, mai bine, nu Maleahi, ci Dumnezeu prin Maleahi - zicīnd asa: (Dumnezeu) nu mai cauta la prinoase si nu mai binevoieste sa le primeasca din mīinile voastre (Maleahi 2:I3). Apoi, [dupa īntrebarea „de ce?”], zice: Din pricina ca Domnul a fost martor īntre tine si femeia tineretilor tale, fata de care tu ai fost viclean (Maleahi 2:I4). Apoi, ca sa arate marimea raului si cīt nu merita iertare cel ce a facut aceasta, sporeste la urma īnvinovatirea, zicīnd asa: [Aceasta era] tovarasa ta si femeia legamīntului tau (Maleahi 2:I4). Oare nu i-a facut El ca sa fie o singura faptura cu trup si suflet? (Maleahi 2:I5). Priveste cīte drepturi īi pune: mai īntīi, vīrsta: „femeia tineretii tale”; apoi, apropierea: „tovarasa ta”; apoi, chipul zidirii: o singura faptura cu trup si suflet. La toate astea, adauga aceea ce e mai mare decīt toate, anume vrednicia ziditorului, caci aceasta īnsemneaza zicerea „oare nu i-a facut El?”. Vrea sa spuna ca nu poti spune ca pe tine te-a facut Dumnezeu, iar pe ea nu Dumnezeu, ci vreun altul mai prejos decīt El. Unul si Acelasi v-a facut pe amīndoi asa cum sunteti; asa ca, daca nu pentru altceva, cel putin pentru aceasta fiind rusinat, pastreaza dragostea catre ea. Caci - daca adesea aceasta a fost pricina de iubire īntre robii certati, faptul ca amīndoi slujesc unuia si aceluiasi stapīn - cu atīt mai mult trebuie sa se faca īntre noi, cīnd amīndoi avem acelasi Ziditor si acelasi Stapīn. Ai vazut cum si īn Vechiul Testament se gasesc oarecum īnceputurile īnvataturii celei noi? Caci - dupa ce multa vreme au trait sub lege, fiind nevoie sa īnainteze catre īnvataturi mai desavīrsite, pe cīnd legea lor se apropia de sfīrsit - atunci Proorocul, īn vremuri potrivite, īi povatuieste spre aceasta īnvatatura. Sa ne supunem deci acestei legi bune, si sa ne scapam pe noi de toata rusinea si nici sa ne alungam femeile, nici sa primim altele, departate de altii. Cu ce fata ai sa privesti tu pe barbatul acelei femei? Cu ce ochi ai sa privesti pe prietenii si slugile acelui om? Caci, daca acela care a luat pe sotia unuia care a murit sufera si este mīhnit numai pentru ca a vazut chipul celui raposat, ce fel de viata va duce cineva vazīnd īn viata pe barbatul aceleia cu care traieste? Cum va intra īn casa? Cu ce simtire, cu ce ochi va privi pe femeia aceluia, care acum este a sa?
            Mai curīnd nu o vom socoti nici ca sotia unuia, nici ca a altuia: o femeie destrabalata nu este femeia nimanui. Ea a calcat īn picioare īnvoiala cu acela si a venit la tine nu dupa o lege poruncitoare. Ce mare nebunie ai face daca ai aduce īn casa un lucru plin de atītea rele! Este oare lipsa de femei? De ce sa alergam la cele oprite, cīnd sīnt multe pe care am putea sa le luam dupa legi cuviincioase si cu cugetul curat? De ce sa ne stricam casele, de ce sa aducem lupte obstesti, facīndu-ne peste tot vrajmasi gata sa ne īnvinuiasca cu nenumarate īnvinuiri? De ce sa ne necinstim viata si, ceea ce este mai grozav decīt toate, de ce sa ne gatim īn ziua judecatii pedeapsa neīnlaturata? Ce vom raspunde Celui ce are sa ne judece atunci cīnd, punīnd legea la mijloc si citind, va zice: „Ti-am poruncit sa nu iei o femeie lasata de altul, spunīndu-ti ca fapta este prea-curvie (vezi Matei 5:53). Cum ai īndraznit sa faci o casatorie oprita de lege?” Ce vom zice si ce vom raspunde? Caci acolo nu esti slobod sa īnvīrtesti cum vrei legile, cum se īntīmpla cu cele hotarīte de veacul acesta, ci esti silit ca, tacīnd si īn lanturi, sa te vīri īn focul gheenei, cu femeile cele stricate si cu acei care n-au cinstit drepturile casatoriei altora. Caci si acela care si-a departat femeia fara pricina de prea-curvie, si acela care s-a casatorit cu una departata, traind barbatul ei, vor lua pedeapsa cu cea alungata. De aceea va īnstiintez, va rog si va sfatuiesc: Barbati, nu goniti pe femeile voastre! Femei, nu lasati pe barbatii vostri, ci ascultati pe Sfīntul Apostol Pavel cum zice: Femeia, cīt timp traieste barbatul ei, este legata (de dīnsul); iar daca va muri barbatul, este de sine stapīna ca sa se marite cu cine voieste, numai īn Domnul (sa se marite). (1Corinteni 7:39).
            Ce īndurare vor avea aceia care - dupa ce Pavel īngaduie si a doua casatorie dupa moartea barbatului, si lasa atīta libertate – īndraznesc sa faca de acestea īnainte de sfīrsitul primului barbat? Ce aparare mai ramīne celor care-si iau alti barbati, traindu-le barbatii, sau acelora care, avīnd femeia lor acasa, se duc la femeile destrabalate? Dupa cum o femeie cu barbat, daca se da unuia care n-are femeie - fie acesta rob, fie liber - este vinovata de prea-curvie, tot asa si barbatul cu femeie, daca greseste fie cu o femeie publica, fie cu o alta femeie care n-are barbat, este vinovat de prea-curvie. Sa fugim deci si de acest chip de prea-curvie! Caci ce vom putea spune? Cum vom īndrazni sa tagaduim acestea? Ce aparare vom aduce? Pofta trupului? Dar femeia de care am avut parte este de fata si ne lipseste de aceasta aparare. De aceea sīnt asezate casatoriile, ca sa nu cadem īn prea-curvie. Si īnca nu numai femeia, dar si altii multi, care au aceeasi fire ca si a noastra, ne lipsesc de aceasta aparare. Caci, cīnd tovarasul tau de robie - avīnd acelasi trup, fiind stapīnit de aceeasi pofta, atītat de aceeasi nevoie - nu vede alta femeie, ci ramīne multumit numai cu a sa, ce fel de aparare vei avea tu, punīnd īnainte pofta? Si de ce sa vorbesc de cei ce au femei? Gīndeste-te la cei ce traiesc toata viata īn feciorie, care nu s-au casatorit niciodata si s-au aratat cu totul curati. Cīnd altii sīnt curati fara sa se casatoreasca, ce fel de iertare mai ceri tu, care te īntinezi si dupa ce te-ai casatorit? Sa auda aceste vorbe si barbatii, si femeile, si vaduvele, si casatoritele, caci catre toate vorbeste Pavel, si legea aceea zice: Femeia, cīt timp este īn viata barbatul ei, este legata (de dīnsul); iar daca va fi murit barbatul, este de sine stapīna ca sa se marite cu cine voieste, numai īn Domnul (1 Corinteni 7:39). Sotiile, fecioarele, vaduvele, cele casatorite a doua oara - īntr-un cuvīnt, toate femeile - pot trage folos din aceasta vorba. Sotia nu va vrea sa fie a altuia, auzind ca este legata de barbatul ei cīt traieste acesta. Aceea care, dupa ce si-a pierdut barbatul, ar voi sa lege a doua casatorie sa nu faca aceasta usuratic si fara multa gīndire, ci dupa legile asezate de Pavel, care zice: Libera este sa se casatoreasca, dar numai īn Domnul, adica cu īnfrīnare si curatie. Iar daca voieste sa tina legatura īncheiata cu cel mort, va asculta ce cununi i se pastreaza si va cīstiga o mare bucurie, caci: mai fericita este daca ramīne astfel (1 Corinteni 7:40).
            Vezi cīt de folositor este acest cuvīnt, care se coboara pentru slabiciunea unei femei si nu lipseste pe altele de laudele meritate? Ceea ce a facut pentru casatorie si pentru feciorie, aceasta a facut si pentru prima si a doua casatorie. Caci, dupa cum n-a oprit casatoria, ca sa nu īngreuneze pe cei prea slabi, nici n-a silit, ca sa nu lipseasca de cununile hotarīte, pe aceia care voiesc sa-si pastreze fecioria. A aratat ca buna este casatoria, dar a īnvederat ca mai buna este fecioria. Tot asa si aici: iarasi ne pune trepte, aratīnd ca vaduvia este mare lucru si foarte īnalt, iar a doua casatorie mai prejos; pregateste deci pe cei puternici si pe cei care vor sa intre īn lupta, iar pe cei slabi nu-i lasa sa cada.
            Iar cīnd a zis: Mai fericita este daca va ramīne asa (1 Corinteni 7:40), ca sa nu crezi ca legea este omeneasca pentru ca spune: ...dupa sfatul meu, a adaugat: Si socotesc ca si eu am Duhul lui Dumnezeu. Asa īncīt nu vei putea zice ca este gīnd omenesc, ci descoperire a harului Sfīntului Duh si lege dumnezeiasca. Sa nu socotim deci ca vorbeste Pavel: Duhul Sfīnt ne-a asezat noua aceasta lege. Iar cīnd zice „cred”, nu īnsemneaza ca n-ar sti ce sa zica, ci vorbeste ca unul neīndraznet si ca unul ce se umileste singur. A spus ca este „mai fericita”, dar cum va fi mai fericita n-a hotarīt, caci daduse destule lamuriri cīnd a aratat ca Duhul Sfīnt i-a īncredintat descoperirea. Si, daca vrei sa gasesti lamuriri, vei gasi aici mare bogatie de dovezi tari si vei vedea ca vaduva este mai fericita nu numai īn viata viitoare, dar chiar īn viata de acum. Si mai cu seama acest lucru īl stia Pavel, care a spus acelea si despre fecioare. Rugīndu-le si sfatuindu-le sa iubeasca fecioria, zicea asa: Socotesc deci ca aceasta este bine pentru nevoia ceasului de fata. Bine este pentru om sa fie asa (1 Corinteni 7:26). Si iarasi: Fecioara, de se va marita, n-a gresit. El īntelege prin „fecioara” nu pe una care s-a lipsit de casatorie, ci pe una care nici nu s-a maritat, dar nici nu s-a fagaduit a-si pastra fecioria. Numai ca unele ca acestea vor avea aprindere īn trup. Eu īnsa va crut pe voi (1 Corinteni 7:28). Prin aceasta singura si simpla vorba, el a lasat ascultatorului sa cīntareasca īn sufletul sau greutatile nasterii, grija de copii, nelinistea, bolile, moartea fara vreme, vrajmasiile, supunerea la nenumarate pareri, raspunderea pentru greselile altora, necazurile fara numar cazute pe un singur suflet. De toate aceste rele scapa cea care īmbratiseaza īnfrīnarea si, alaturi de aceasta, va mai avea si o mare rasplata gatita īn viata viitoare.
            Deci, stiind toate acestea, sa ne silim a fi multumiti cu prima casatorie si, daca avem de gīnd sa facem o a doua, sa o facem īn chip cinstit, dupa legile Domnului. De aceea a zis: Sloboda este sa se marite cu cine vrea - iar apoi a adaugat: ...numai īn Domnul, dīnd īnvoire si īntarind īnvoirea, dar punīnd peste tot hotare si legi; tot asa, pentru ca femeia sa nu aduca īn casa barbati pīngariti si stricati, sau actori sau de cei aplecati spre destrabalare, ci de cei cinstiti, modesti, credinciosi, ca toate sa se faca spre lauda Domnului. Si - fiindca multe femei, murindu-le barbatii dintīi si facīnd mai īntīi prea-curvie, luau pe altii si se gīndeau la alte lucruri īnjositoare - de aceea a adaugat vorba: „numai īn Domnul”, aceasta pentru ca a doua casatorie sa nu aiba nimic [pacatos], fiindca numai asa vor putea sa scape de pedepse. Cel mai bun lucru din toate ar fi sa astepte pe cel mort si sa pazeasca legea īnceputa cu el, sa iubeasca īnfrīnarea, sa stea cu copiii ramasi si sa aiba parte de mai mare bunavointa din partea lui Dumnezeu. Iar daca ar voi sa se uneasca cu alt barbat, sa o faca cu modestie, cu cinstire si dupa legile cuviincioase; caci si aceasta este liber, numai aprinderea si prea-curvia sīnt oprite. Sa fugim deci de ele si daca avem femeie, si daca nu sīntem īnsurati; sa nu ne necinstim viata noastra, nici sa traim o viata dispretuita; sa nu ne īntinam trupul, nici sa vīrīm mustrare īn cugetul nostru. Caci cum vei putea sa te duci la biserica, dupa ce ai fost la femei destrabalate? Cum sa-ti ridici la cer mīinile cu care ai īnbratisat pe o desfrīnata? Cum sa-ti misti limba si sa te rogi cu gura cu care ai sarutat o femeie prea-curva? Cu ce ochi te vei uita la prietenii tai care mai au rusine? Dar ce spui eu de prieteni? Chiar daca n-ar sti nimeni, tu singur ar trebui sa rosesti, si sa te rusinezi si sa-ti fie sila de singurul tau trup. Daca asta n-ar fi adevarat, atunci de ce alergi la bai dupa acest pacat? Nu pentru ca te socotesti mai necurat decīt orice murdarie? Ce alta īnvederare mai mare cauti pentru necuratia ta? Sau ce hotarīre ceri sa-ti dea Dumnezeu, cīnd tu īnsuti care ai gresit ai astfel de pareri despre faptele tale?
            Ca se cred singuri necurati, īi laud mult si īi īncuviintez, dar ca nu se duc la adevaratul chip de curatire īi mustru, si pentru aceea īi īnvinovatesc. Daca necuratia ar fi numai a trupului, īntr-adevar, l-ai curata pe el cu spalari īn baie; īnsa, cīnd ti-ai īntinat sufletul si l-ai facut necurat, cauta o curatire care sa poata scoate pata lui. Dar ce fel de baie este pentru astfel de pacate? Calde izvoare de lacrimi, gemete iesite din fundul inimii, mustrare necurmata, rugaciuni staruitoare, milostenii bogate, cainta pentru pacatul faptuit, paza sa nu cazi iarasi; asa se spala firea pacatului, asa se curateste pata sufletului si, daca n-am facut aceasta, chiar daca am trece prin toate izvoarele rīurilor, nici cea mai mica parte din pacatul nostru nu vom putea sa spalam. Īnsa este mai bine ca nici sa nu īncercam acest pacat īnjositor. Dar, daca cumva am alunecat, sa luam aceste leacuri, fagaduind mai īntīi ca nu vom mai cadea īn astfel de pacat. Caci daca, dupa ce am gresit, īnvinuim cele faptuite, dar iarasi cadem īn ele, de nici un folos nu ne va fi curatirea. Fiindca acela care se spala si apoi iarasi se īntineaza īn aceeasi mocirla, si acela ce darīma ceea ce a cladit si cel ce cladeste ca sa darīme n-au nici un cīstig, ci lucreaza īn vīnt si se chinuiesc. Si noi deci, ca sa nu cheltuim īn vīnt si zadarnic, sa ne curatim de pacatele facute īnainte si sa petrecem toata viata ce ne-a mai ramas īn curatie, si cinste si īn celelalte fapte bune; pentru ca, si pe Dumnezeu avīndu-L milostiv, sa dobīndim īmparatia cerurilor, prin darul si iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Caruia marire īn vecii vecilor. Amin!

Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~