Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links           


SFANTUL IOAN CASIAN
DESPRE SLAVA DESARTA


            A saptea lupta o avem īmpotriva duhului slavei desarte. Patima aceasta este foarte felurita si foarte subtire si nu o baga de seama usor nici īnsusi cel ce patimeste de dānsa. Atacurile celorlalte patimi sunt mai vadite si de aceea e mai usoara oarecum lupta cu dānsele, caci sufletul cunoaste pe potrivnicul sau si īndata īl rastoarna prin īmpotrivirea cu cuvāntul si prin rugaciune. Dar pacatul slavei desarte, avānd multe īnfatisari, precum s-a zis, este greu de biruit. El īncearca sa sageteze pe ostasul lui Hristos prin orice īndeletnicire, prin glas, prin cuvānt, prin tacere, prin lucru, prin priveghere, posturi, rugaciune, citire, liniste, pāna si prin īndelunga rabdare. Pe cel ce nu izbuteste sa-i amageasca spre slava desarta prin scumpetea hainelor, īncearca sa-l ispiteasca prin īmbracamintea proasta si pe cel ce nu l-a putut face sa se īngāmfe prin cinste, pe acela īl duce la nebunie prin asa zisa rabdare a necinstei; iar pe cel ce nu l-a putut īmpinge la slava desarta pentru destoinicia īn cuvānt, īl amageste prin tacere, facāndu-l sa-si īnchipuie ca a dobāndit linistea. Daca n-a putut molesi pe cineva prin belsugul bucatelor, īl slabanogeste prin postul pe care īl tine de dragul laudelor. Scurt vorbind, tot lucrul, toata īndeletnicirea da prilej de razboi acestui diac viclean. Pe lānga acestea el īl face pe monah sa se gāndeasca si la preotie. Īmi aduc aminte de un batrān, pe cānd petreceam īn pustia sketica. Ducāndu-se acesta la chilia unui frate spre cercetare, apropiindu-se de usa l-a auzit graind. Si socotind batrānul ca citeste din Scriptura a stat sa asculte, pāna ce a simtit ca fratele īsi iesise din minte din pricina slavei desarte si se hirotonisise pe sine diacon, facānd tocmai otpustul celor chemati. Deci cum a auzit batrānul acestea, īmpingānd usa a intrat si īntāmpināndu-l fratele i s-a īnchinat dupa obicei si ceru sa afle de la el, daca de multa vreme asteapta la usa. Iar batrānul i-a raspuns īn gluma, zicānd: «Acum venii cānd faceai tu otpustul celor chemati». Auzind fratele acestea, a cazut la picioarele batrānului, cerāndu-i sa se roage pentru dānsul, ca sa se izbaveasca de ratacirea aceasta.
            Am amintit aceasta, vrānd sa arat la cāta nesimtire duce dracul acesta pe om. Drept aceea, cel ce vrea sa se lupte desavārsit si sa ia cununa dreptatii desavārsite sa se straduiasca īn toate chipurile sa biruie aceasta fiara cu multe capete. Sa aiba pururi īnaintea ochilor cuvāntul lui David: «Domnul a risipit oasele celor ce plac oamenilor». Deci nimic sa nu faca uitāndu-se dupa lauda oamenilor, ci numai rasplata lui Dumnezeu sa o caute. Sa lepede necontenit gāndurile care vin īn inima lui si īl lauda, si sa se dispretuiasca pe sine īnaintea lui Dumnezeu. Caci numai asa va putea, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa se izbaveasca de duhul slavei desarte.

Filocalia, volumul I, editia a II-a, editura Harisma, Bucuresti, 1992
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~