Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links



           


SFANTUL IGNATIE BRIANCIANINOV
DESPRE OBICEIURI


            Obiceiurile au o putere asemenea cu cea a însusirilor firesti: cel ce urmeaza Domnului Iisus Hristos este dator sa dobândeasca obiceiuri bune si sa se fereasca de obiceiurile rele. Tinere! Fii întelept si prevazator: din anii tineretii tale sa dobândesti deosebita luare aminte spre dobândirea obiceiurilor bune; când vei fi în puterea vârstei, ca si la batrânete, te vei bucura de bogatia dobândita fara osteneala în anii tineretii. Nu socoti drept un lucru de mica însemnatate împlinirea unei pofte ce pare de cea mai mica însemnatate:fiecare împlinire a poftei, lasa negresit o anumita întiparire în suflet, ce poate fi uneori foarte puternica, si sluji ca început al unui obicei vatamator. Oare stia cartoforul, atunci când s-a atins pentru prima oara de carti, ca jocul va fi patima lui? Oare stia cel supus patimii betiei, atunci când a baut prima votca, stia ca începe sa se sinucida? Ca asa numesc eu acest obicei nefericit, ce pierde atât sufletul, cât si trupul. O singura privire neprevazatoare nu arareori s-a întâmplat sa raneasca inima; câteva asemenea priviri au adâncit atât de mult rana, încât de-abia s-a lecuit prin multi ani de rugaciuni, nevointe si plâns.
            Educatori si dascali! Insuflati tineretului obiceiuri bune; feriti-l, ca de o mare nenorocire, de obiceiurile rele. Obiceiurile pacatoase sunt ca niste lanturi pe om: îl lipsesc de libertatea duhovniceasca, îl tin cu silnicie în mlastina puturoasa a patimilor. Pentru pierzania omului e îndeajuns un singur obicei pacatos: el va da mereu cale libera în suflet tuturor pacatelor si tuturor patimilor. Deprinde-te sa fii modest: nu-ti îngadui nici o îndrazneala fata de aproapele, nu-ti îngadui nici macar sa te atingi de el fara sa fie mare nevoie, si obiceiul modestiei va face lesnicioasa pentru tine marea virtute a înfrânarii. Apropiatii tai, simtind modestia care traieste în tine, vor fi lipsiti înaintea ta de îndrazneli nepotrivite, ca si cum s-ar cucernici înaintea bunei miresme de lucru sfânt.
            Nimic nu clatina întreaga întelepciune atât de tare ca obiceiul purtarii îndraznete, slobode, care leapada legile modestiei. Deprinde-te sa fii cumpatat la mâncare: prin înfrânare îi vei da trupului sanatate si putere, iar mintii, o trezvie deosebita, care este atât de trebuincioasa în lucrarea mântuirii, fiind de mare folos si în îndeletnicirile pamântesti. Îmbuibarea nu este altceva decât un obicei rau, necugetat, saturarea nesaturata a poftei firesti vatamate de reaua întrebuintare.
            Deprinde-te cu cea mai simpla hrana. Aceasta este, pentru cel ce s-a învatat cu ea, mai gustoasa decât bucatele alese, nu mai vorbesc de faptul ca e mai sanatoasa. Ce libertate si putere duhovniceasca aduce omului deprinderea mâncarii simple, deprindere ce pare atât de marunta, atât de materiala! Omul care a capatat-o cheltuieste pentru masa foarte putini bani, foarte putin timp si foarte putine griji de pregatire a ei. Daca cel ce s-a deprins cu mâncarea simpla este sarac, nu va fi apasat de saracia sa. Grea este trecerea de la mesele bogate si rafinate la mâncarurile simple! Pe multi i-au silit împrejurarile sa faca aceasta schimbare, si multi, facând-o, si-au pierdut sanatatea, ba chiar s-au clatinat duhovniceste. De acest necaz s-ar fi putut pazi daca s-ar fi deprins cu întelep­ciune si la buna vreme cu obiceiul de a mânca simplu.[…]
            Iubirea de argint, iutimea, îngâmfarea, obraznicia sunt boli rele ale sufletului, care se nasc din satisfacerea înclinarilor patimase ale firii cazute. Ele se întaresc, ajung la deplina putere si-l înrobesc pe om tocmai prin mijlocirea deprinderii. Aceasta lege urmeaza si pofta trupeasca, în ciuda faptului ca ea sta în firea omului cazut. Fericit este acel tânar care de prima oara când se vor arata în el lucrarile poftei va pricepe ca nu trebuie sa te lasi în voia ei, ci trebuie sa o înfrânezi prin legea lui Dumnezeu si prin întelepciune. Fiind înfrânata chiar de la primele ei pretentii, pofta se supune lesne mintii si pretentiile ei deja cad: ea lucreaza ca cineva lipsit de libertate, ferecat în lanturi. Împlinirea poftei îi mareste acesteia pretentiile. Pofta careia ratiunea satisfacând o vreme îndelungata si în chip statornic, îi da stapânire asupra omului, domneste ca un tiran atât asupra trupului, cât si a sufletului, ducându-le la pierzare pe amândoua.
            Îndeobste, toate patimile se dezvolta în om în urma cedarii în fata lor; aceasta cedare având loc din ce în ce mai des, înclinarea pacatoasa se preface în deprindere, iar deprinderea face patima stapânitor silnic asupra omului. „Teme-te de obiceiurile rele mai mult decât de demoni”, a grait Sfântul Isaac Sirul. Atunci când lucreaza în tine dorinta pacatoasa ori imboldul pacatos, trebuie sa o refuzi. Data urmatoare va lucra mai slab, si în cele din urma se va stinge cu totul; dar daca o împlinesti, de fiecare data va lucra cu putere sporita, întrucât capata tot mai multa stapânire asupra voii, si în cele din urma naste deprinderea. Pacatele pe care ne-am obisnuit sa le savârsim ne par usoare, oricât de grele ar fi. Pacatul care este nou pentru suflet îl înspaimânta, si sufletul nu se va învoi degraba sa-l savârseasca.[…]
            Iar daca cineva capata abia când este în puterea vârstei dorinta de a sluji lui Hristos si, din nefericire, a dobândit deja multe obiceiuri pacatoase ori obiceiul luxului si rasfatului, care de obicei tin sufletul într-o stare de slabanogire, acela nu trebuie sa se lase biruit de trândavie si îndoiala, el trebuie sa intre barbateste în lupta cu obiceiurile rele. Biruinta asupra lor nu este cu neputinta, atunci când omul are ajutorul dumnezeiesc. Hotarârea nestramutata a vointei, adumbrita si întarita de harul dumnezeiesc, poate birui obiceiurile rele cele mai învechite. La început, obiceiul se împotriveste cu încrâncenare celui ce vrea sa lepede jugul lui, parând de nebiruit; cu timpul, însa, daca omul se lupta cu el necontenit, de fiecare data când el nu se supune obiceiului, obiceiul îsi pierde din putere. Daca de-a lungul luptei ti se va întâmpla, din prici­na vreunei împrejurari neasteptate, sa fii biruit, sa nu te tulburi si sa nu cazi în deznadajduire: trebuie sa începi iar lupta.
            Lupta cu silire de sine împotriva obiceiurilor pacatoase, Dumnezeu i-o socoate omului întru mucenicie, si cel ce dobândeste biruinta în aceasta lupta este încununat cu cununa marturisitorilor, ca unul ce s-a nevoit pentru Legea lui Hristos. Milostivul si Atotputernicul Domn primeste pe oricine se apropie de Dânsul, tinde dreapta Sa spre a sprijini neputinta noastra. Drept aceea, chiar de ai fi cu totul în obiceiuri rele ca în niste lanturi grele, nu te deznadajdui de primirea slobozeniei. Purcede la razboiul cel nevazut, lupta-te cu barbatie si fara înce­tare, rabda-ti înfrângerile cu marime de suflet. Câteo­data, Dumnezeu ne lasa sa ne luptam doar cu puterile noastre, ca sa cunoastem prin cercare cât de slabi sun­tem singuri, si ca urmare a acestei cercari sa ne tinem de Dumnezeu fara a ne departa de la Dânsul, Singurul Care poate birui pacatul în cei ce vor cu adevarat sa vada biruit pacatul în ei însisi. Amin.

Sfântul Ignatie Briancianinov, Cuvinte catre cei care vor sa se mântuiasca, (Experiente ascetice vol 2), Editura Sofia, Bucuresti, 2000
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~