Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links           


SFANTUL IGNATIE BRIANCIANINOV
DESPRE CITIREA SFINTILOR PARINTI


            Iarasi îti aduc, fiu credincios al Bisericii de Rasarit, cuvânt de sfat nemincinos si bun. Acest cuvânt nu e al meu: este cuvântul Sfintilor Parinti. De la ei vin toate sfaturile mele.
            Pazeste-ti mintea si inima de învatatura mincinoasa. Nu vorbi despre crestinism cu oameni molipsiti de învataturi mincinoase; nu citi carti despre crestinism scrise de dascali mincinosi. Adevarul se afla în tovarasia Duhului Sfânt: El este Duhul Adevarului. Minciuna o însoteste si o ajuta duhul diavolului, care este minciuna si parintele minciunii.
            Cel ce citeste cartile dascalilor mincinosi intra negresit în partasie cu duhul viclean si întunecat al minciunii. Lucrul acesta sa nu ti se para ciudat si de necrezut: asa spun raspicat luminatorii Bisericii, Sfintii Parinti. Daca în mintea si sufletul tau nu este scris nimic, Adevarul si Duhul sa scrie în ele poruncile lui Dumnezeu si învatatura Lui duhovniceasca.
            De ti-ai îngaduit a-ti mâzgali de tot tablele sufetului cu felurite cugete si întipariri neduhovnicesti, fara a lua aminte cu întelepciune si fereala: „Cine e scriitorul, ce scrie el ?“, curata cele scrise de scriitori straini, curata prin pocainta si lepadarea a tot ce este împotrivitor de Dumnezeu. Sa scrie pe tablele tale doar degetul lui Dumnezeu.
            Pregateste pentru acest scriitor minte si inima curata, vietuind cu evlavie si întreaga întelepciune: atunci, rugându-te tu si citind sfintitele carti, pe nebagate de seama si în chip tainic se va scrie pe tablele sufletului tau legea Duhului.
            Nu-ti este îngaduit sa citesti alte carti despre religie decât cele scrise de catre Sfintii Parinti ai Bisericii Sobornicesti a Rasaritului. Acest lucru îl cere Biserica de Rasarit de la fii sai.
            Iar daca gândesti altfel si socoti porunca Bisericii mai putin întemeiata decât socotinta ta si a celorlalti de un cuget cu tine, atunci nu mai esti fiu al Bisericii, ci judecator al ei.
            Ma numesti marginit, neluminat îndeajuns, rigorist? Lasa-ma în marginirea si în celelalte neajunsuri ale mele: voiesc mai bine a ramâne, cu toate aceste neajunsuri, fiu al Bisericii de Rasarit, decât ca, având toate parutele calitati, sa ma fac mai destept decât ea si, ca atare, sa-mi îngadui a nu-i da ascultare si a ma desparti de ea. Adevaratilor fii ai Bisericii de Rasarit le va face placere glasul meu.
            Acestia stiu ca cel care voieste a primi întelepciunea cereasca trebuie sa lepede întelepciunea sa pamânteasca, oricât de mare ar fi ea, sa o lase deoparte, sa o taie, s-o recunoasca drept nebunie, asa cum este ea de fapt (I Cor. III,19).
            Întelepciunea pamânteasca este vrajmasie împotriva lui Dumnezeu: ea legii lui Dumnezeu nu se supune si nici nu poate (Rom. VIII, 7). Dintru început aceasta este firea ei; asa va si ramâne pâna ce va lua sfârsit, când „pamântul si lucrurile de pe dânsul”, iar dimpreuna cu ele si întelepciunea pamânteasca, „vor arde” (II Pt. III, 10).
            Sfânta Biserica îngaduie citirea cartilor eretice numai acelor madulare ale sale care au mintea si simtirile inimii vindecate si luminate de Sfântul Duh, care pot deosebi întotdeauna între adevaratul bine si raul ce se preface a fi bine si se ascunde sub chipul adevarului.
            Marii bineplacuti ai lui Dumnezeu, care au cunoscut neputinta cea de obste a tuturor oamenilor, s-au înfricosat de otrava eresului si a minciunii. Ca atare, ei au fugit cu toata râvna de împreuna vorbirile cu oamenii molipsiti de învataturile cele mincinoase si de citirea cartilor eretice. Având înaintea ochilor caderea preaînvatatului Origen, a lui Arie cel iscusit în certuri, a lui Nestorie cel bun de gura si a altor bogati în întelepciunea acestei lumi, ce au pierit din pricina nadajduirii în sine si a parerii de sine, ei au cautat mântuirea si au aflat-o în fuga de învataturile mincinoase, în ascultarea fata de Biserica pâna si în amanuntele cele mai subtiri.
            Pastorii si dascalii cei purtatori de Duh si sfinti ai Bise­ricii nu citeau scrierile ereticilor celor hulitori de Dumnezeu decât siliti de nevoia de neînlaturat a întregii obsti crestine. Prin cuvântul lor plin de putere, cuvânt duhovnicesc, ei au înfierat ratacirile, au vestit tuturor fiilor Bisericii primejdia ascunsa în scrierile eretice sub numele frumoase ale sfinteniei si evlaviei.
            Eu si cu tine însa trebuie sa ne pazim neaparat de citirea cartilor alcatuite de dascali mincinosi. Oricine a scris despre Hristos, despre credinta si duhovnicia crestina fara sa fie madular al Bisericii de Rasarit, singura sfânta, poarta numele de dascal mincinos.
            Spune-mi, cum este cu putinta sa-ti îngadui a citi orisice carte, când fiecare carte pe care o citesti te poarta încotro voieste, te îndupleca sa crezi în tot lucrul pentru care îi face trebuinta încuviintarea ta, sa te lepezi de tot ce are ea nevoie sa lepezi?
            Experienta arata cât de pierzatoare sunt urmarile citirii fara dreapta socotinta. Printre fiii Bisericii de Rasarit câte idei despre crestinism nu putem întâlni din cele mai tulburi, mai gresite, mai potrivnice învataturii Bisericii, mai defaimatoare ale acestei sfinte învataturi, idei însusite prin citirea cartilor eretice!
            Nu te mâhni, prietene, pentru preîntâmpinarile mele, care sunt insuflate de faptul ca îti doresc binele cel adevarat. Tatal, mama, dascalul bun nu se înfricoseaza, oare, pentru pruncul nevinovat si fara experienta, atunci când el vrea sa intre într-o camera unde printre lucruri bune de mâncat se afla otrava multa?
            Moartea sufletului e mai de plâns decât moartea trupeasca: trupul mort are sa învieze si adeseori moartea trupului se face pricina de viata sufletului; dimpotriva, sufletul omorât de rau este jertfa a mortii vesnice, iar el poate fi omorât de orice gând care cuprinde vreun fel de hula împotriva lui Dumnezeu, pe care cei nestiutori nu-l baga nicidecum de seama.
            „Va fi o vreme, a proorocit Sfântul Apostol, când învatatura cea sanatoasa nu o vor primi, ci dupa poftele lor îsi vor alege lorusi învatatori le rasfete auzul, si de la adevar îsi întoarce auzul, iar catre basme se vor pleca” (II Tim. IV, 3-4).
            Nu te lasa înselat de titlurile rasunatoare ale cartilor care fagaduiesc sa-i învete desavârsirea crestina pe cei ce înca au nevoie de hrana pruncilor; nu te lasa înselat nici de podoaba cea din afara a cartii, de vioiciunea, puterea, frumusetea stilului, nici de faptul ca autorul ar fi, pasamite, sfânt, care si-a dovedit sfintenia prin numeroase minuni (aluzie, probabil, la „sfintii” apuseni ca Francisc din Assisi n. tr.).
            Învatatura mincinoasa nu se da înapoi de la nici o nascocire, de la nici o înselaciune ca sa dea basmelor sale înfatisarea adevarului si astfel sa otraveasca mai lesne sufletul cu ele.
            Învatatura mincinoasa este deja, în sine, înselare. Ea amageste, înainte de cititor, pe scriitor (II Tim. III, 13).
            Semnul dupa care recunoastem ca o carte e cu adevarat folositoare de suflet este ca a fost scrisa de un sfânt scriitor, madular al Bisericii de Rasarit, încuviintat si recunoscut de Sfânta Biserica. Amin.

Sfântul Ignatie Briancianinov,Experiente Ascetice vol I Editura: Sofia Bucuresti 2000
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~