Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links           


SFANTUL IGNATIE BRIANCIANINOV
ADEVAR SI DUH


            Nu te lasa înselat de parerea de sine si de învatatura celor care, înselati de parerea de sine, dispretuind adevarul Bisericii si dumnezeiasca Descoperire, spun sus si tare ca adevarul poate sa vorbeasca în tine fara sunetele cuvântului si sa te povatuiasca el însusi printr-o oarecare lucrare nehotarnicita si tulbure. Aceasta este o învatatura a minciunii si a celor de aproape ai ei. Semnele învataturii mincinoase: întunecimea, lipsa de limpezime, parerea si ceea ce urmeaza lor desfatarea visatoare a sângelui si a nervilor pe care le nasc ele. Aceasta desfatare se dobândeste în urma lucrarii perfide a slavei desarte si iubirii de desfatari.
            Omenirea cazuta se apropie de Sfântul Adevar prin credinta: alta cale catre acesta nu e. Credinta e din auzire, iar auzirea din cuvântul lui Dumnezeu (Rom. 10,17), ne învata Apostolul. Cuvântul lui Dumnezeu este adevarul (In. 17,7); poruncile evanghelice sunt adevarul (Ps. 118,86) si tot omul este mincinos (Ps. 115,2). Toate aceste lucruri sunt marturisite de dumnezeiasca Scriptura. Asadar, cum crezi ca din ceea ce este minciuna vei auzi glasul sfântului adevar? Vrei sa-l auzi, vrei sa auzi glasul duhovnicesc al sfântului adevar? Învata sa citesti Sfânta Evanghelie: de la ea vei auzi adevarul, în ea vei vedea adevarul. Adevarul îti va descoperi caderea ta si legaturile minciunii, legaturile amagirii de sine cu care este legat în chip nevazut sufletul fiecarui om neînnoit de Duhul Sfânt. Îti e rusine sa marturisesti, trufas cazut, trufas în însasi caderea ta, ca trebuie sa cauti adevarul în afara ta, ca intrarea lui în tine se face prin auz si prin celelalte simtiri trupesti! Acesta însa e adevarul de netagaduit, care da pe fata cât de adânca e caderea noastra. [...]
            E îndeajuns sa citesti un singur capitol din Evanghelie ca sa-ti dai seama ca Dumnezeu e Cel ce vorbeste în ea. Tu ai cuvintele vietii vesnice, Doamne si Dumnezeul nostru, Ce Te-ai aratat noua în chip smerit de om, si am crezut si am cunoscut ca Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui Viu (In. 6,68,69). Vesteste Cel ce este însusi Adevarul: De veti ramâne în cuvântul Meu, sunteti cu adevarat ucenici ai Mei; si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face slobozi (In. 8,31,32). Cerceteaza Evanghelia si-ti va grai tie din ea adevarul neprefacut si sfânt. Adevarul poate grai si înlauntrul omului. Când însa? Atunci când omul se îmbraca dupa cuvântul Mântuitorului, cu putere de sus (Lc. 24, 49): când va veni Acela, Duhul Adevarului, va va povatui la tot adevarul (In. 16, 13). Iar daca înainte de venirea vadita a Sfântului Duh, care e partea sfintilor lui Dumnezeu, va socoti cineva ca aude înlauntrul sau adevarul care graieste, aceia nu face altceva decât sa-si linguseasca trufia, acela se înseala; el va auzi mai degraba glasul celui ce a grait în rai: veti fi ca niste dumnezei (Fac. 3,5). Si acest glas i se va parea glasul adevarului!. A cunoaste adevarul din Evanghelie si din Sfintii Parinti, a te împartasi prin citire de Sfântul Duh, Care traieste în Evanghelie si Sfintii Parinti, aceasta e o mare fericire. [...]
            Fiu credincios al Bisericii de Rasarit! Asculta un sfat prietenesc, un sfat mântuitor. Vrei sa cunosti temeinic calea lui Dumnezeu, sa mergi pe aceasta cale spre mântuirea vesnica? Învata sfântul adevar din Sfânta Scriptura, mai ales din Noul Testament si scrierile Sfintilor Parinti. Cu aceasta îndeletnicire trebuie sa unesti neaparat si curatia vietii, fiindca numai inimile curate îl pot vedea pe Dumnezeu. Atunci vei deveni, la vremea cuvenita, în masura stiuta de Dumnezeu si placuta Lui, ucenic iubit al sfântului Adevar, partas nedespartit de El, povatuit de El, al Sfântului Duh. Amin.

Sfântul Ignatie Briancianinov, Experiente ascetice vol 1, Editura Sofia, Bucuresti, 2000
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~