Sfanta Treime, manastirea Sucevita

Precizare: acest site reproduce, cu permisiunea autorului, cartea "Cum sa ne mantuim" aparuta in doua editii, prima editie la editura Scara, Bucuresti, iar a doua la editura Credinta Stramoseasca, Iasi. Este posibil ca pe acest site, cu timpul, sa public si alte articole semnate de acelasi autor, sau altele care consider ca se incadreaza pe profilul acestui site. Toate articolele vor avea la sfarsit trimiterea catre sursa unde au aparut.

Avva Dorotei
Sfantul Efrem Sirul
Sfantui Ioan Casian
Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfantul Teodor Studitul
Sfantul Simeon Noul Teolog
Sfantul Nicodim Aghioritul
Sfantul Teofan Zavoratul
Sfantul Ignatie Briancianinov
Sfantul Siluan Athonitul
Sfantul Dimitrie al Rostovului
Diverse articole
web links



           

CURSUL II - METODE CONTRACEPTIVE
ADRESAT ELEVILOR DE LICEU


A. DIN PUNCT DE VEDERE MEDICAL

            Contraceptia este o problema foarte actuala. Noi nu ne propunem nicidecum sa facem educatie sexuala ci, dimpotriva, nu va indicam folosirea acestor metode din motive bine întemeiate atât din punct de vedere medical cât si religios. Organismul uman este ca un laborator care sanatos fiind functioneaza perfect, asa cum de altfel l-a lasat Dumnezeu. Daca noi intervenim si oprim o functie, de exemplu secretia gastrica, se ajunge la boli grave de digestie si absorbtie a alimentelor. Astfel daca oprim fertilizarea cu metode contraceptive, care reprezinta de fapt un adaos de hormoni sexoizi de care organismul nu are nevoie, apar implicit si consecintele negative asupra functiilor organismului, deseori foarte grave. Cu totii cunoasteti ca metodele contraceptive sunt folosite pentru împiedicarea unei sarcini nedorite si din pacate aproape toate tinerele care si-au început activitatea sexuala le folosesc. Metodele contraceptive se împart în trei categorii:

1. Dispozitive intrauterine (DIU) sau steriletul;
2. Contraceptia hormonala (CO) sau pilula „Anti-Baby”;
3. Metode locale si de bariera (prezervativ, etc);

Ne vom opri aici doar asupra consecintelor lor dezastroase asupra organismului.


            1. Dispozitive intrauterine (DIU) produc modificari la nivelul uterului, atât la nivelul cavitatii uterine, a colului uterin si la nivelul trompelor. Cel mai important efect al lor este cel de antinidatie a oului fecundat, prin modificarile pe care le produc la nivelul mucoasei uterine (endometru), care este locul unde se introduce steriletul. Dr. med. Antun Lisec defineste simbolic aceasta spirala: „Un sarpe, pe care unele femei îl poarta sub inima, acest sarpe se hraneste cu copii, îmbolnavind femeia sanatoasa! În SUA, unele firme care produc spirale au dat faliment deoarece au trebuit sa plateasca despagubiri femeilor care au suferit urmari. Au mai ramas însa câteva firme care exporta spirala în alte tari”. De fapt, iata ce produce steriletul la acest nivel: reactii inflamatorii; modificari vasulare date de ischemie si inflamatie; aparitia diferitelor substante (histamina, prostaglandina, activatori ai plasminogenului), care favorizeaza producerea de sângerari ale mucoasei uterine, numite metroragii (aceste sângerari sunt motivul pentru care trebuie extras imediat steriletul dar ele reprezinta si un pericol pentru viata mamei); modificarile endometrului duc la distrugerea spermatozoizilor; mucusul cervical (adica secretia colului uterin) nu mai favorizeaza deplasarea spermatozoizilor spre cavitatea uterina; componentul activ din DIU este reprezentat de cupru, argint, aur sau substante hormonale, care de asemenea produc modificarile susnumite.
            Toate aceste modificari pot duce la complicatii, dintre care enumeram câteva: infectia mucoasei uterine (endometrite), anexite, cervicite sau chiar pelviperitonite; perforatia uterina (statistic 3,37 la mie, în medie 1 la mie din cazuri); sângerarile (metroragii – statistic 4, 4–15%); sarcina extrauterina (ectopica – statistic 1–3–5%), aceasta prezentând una din cele mai mari pericole pentru viata mamei; sarcina normala intrauterina care însa duce întotdeauna la avort deoarece nu este pregatita mucoasa uterina sa mentina sarcina.

            2. Contraceptia hormonala este o alta modalitate de prevenire a sarcinii cu ajutorul hormonilor sexoizi administrati oral (sub forma de tablete). În continuare vom face o prezentare concisa asupra actiunii acestor hormoni asupra mucoasei uterine si a ovulatiei.
            Pilula contraceptiva contine de fapt cele doua feluri de hormoni sexoizi adica estrogen si progesteron a caror formule chimice au fost modificate în asa masura încât sa creasca la maxim actiunea lor contraceptiva. Estrogenul împreuna cu progesteronul nu permit dezvoltarea folicului ovarian, ca urmare nu se produce maturarea ovulului si expulzia lui, deci este anulata ovulatia. Alta actiune a acestor hormoni o reprezinta modificarile de la nivelul mucoasei uterine, care o fac inapta nidatiei si dezvoltarii unui ovul fecundat (distrofia mucoasei uterine, atrofia glandelor endometrului si modificarile arteriale). De asemenea se produc modificari si la nivelul mucusului cervical (de catre progesteron) care duc la împiedicare penetrarii spermatozoizilor la acest nivel.
            La ora actuala, cea mai folosita este pilula microdozata care contine o cantitate infima de hormoni, menita sa ofere cicluri ovulatorii dar împiedica nidatia ceea ce duce de fapt la avortarea ovulului fecundat. Despre gravele si multiplele consecinte asupra sanatatii produse de aceasta pilula ne relateaza doctorul Rudolf Ehmann (Elvetia), medic specialist ginecolog: „Niciodata pâna acum nu s-a mai administrat un produs farmaceutic atât de puternic, cu atât de multe efecte necunoscute unor oameni sanatosi, fara ca sa existe o necesitate din punct de vedere patologic.
            Niciodata pâna acum nu s-a mai permis prezenta în comert a unui produs farmaceutic cu atât de multe si grave efecte secundare cunoscute, ca inhibitorii de ovulatie” (cf. Mijloace anticonceptionale. Efecte secundare fatale despre care nu se vorbeste. Un bilant critic din punctul de vedere al unui ginecolog în Concepte – revista cu orientare etica, nr. 11-12, 1990, p. 23). Dintre efectele secundare ale CO asupra organelor si sistemelor, sunt: aparatul cardiovascular: boala tromboembolica venoasa si arteriala, cardiopatie ischemica (angina pectorala, infarct miocardic), accident vascular cerebral (AVC), hipertensiune arteriala (HTA); metabolismul lipidic: cresterea colesterolului, glucidic: diabet zaharat; sistemul endocrin: anovulatie, pubertate precoce, multiparitate, tulburari de ciclu menstrual (amenoree secundara); sistemul nervos central (SNC): cefalee, migrena; pielea si fanerele: exeme, urticarie, acnee, herpes; organele de simt: tromboza si hemoragii venoase retiniene; sistemul imun: scaderea apararii organismului fata de infectii; sistem hepato-biliar: litiaza biliara, agravarea hepatitelor acute existente etc; aparatul urinar: favorizeaza infectiile uterine; aparat genital: scaderea fluxului menstrual, scaderea numarului de sarcini, cresterea numarului de avorturi (între lunile 1-3 de sarcina), scaderea contractiilor tubare care duc la propagarea infectiilor genitale, carcinogeneza: cancer de sân, de col uterin, de ficat, de piele (melanom malign) etc.

            3. Metode locale si de bariera: metode masculine: condoame (prezervative); metode feminine: diafragm, spermicide, bureti vaginali etc; coit întrerupt. Iata ce ne spune dr. med. Antun Lisec, despre aceste metode: „Când se folosesc Depo-Provera, implanturi, diferite mijloace de dupa relatiile sexuale etc., fecundarea are, de asemenea, loc si aceste mijloace în mod automat ucid pruncii. Toate acestea dauneaza foarte mult femeii. Chiar daca sunt folosite, fecundarea are loc, iar aceste mijloace omoara pruncii în primele zile ale vietii lor. Aceste mijloace ucid aproximativ acelasi numar de copii ca si avorturile asa-numite „chirurgicale”. Nu demult s-au gasit mijloacele chimice care omoara spermatozoizii; acestea contin nonoxynol 9 si pot cauza moartea pruncului, atunci cânt fecundarea are totusi loc în ciuda folosirii lor”.


B. DIN PUNCT DE VEDERE RELIGIOS

            Psalmii spun ca viata în uter (sufletul si trupul) este creata de catre Dumnezeu si este cunoscuta personal de catre El: „Ca Tu ai zidit rarunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcatuit în pântecele maicii mele. Te voi lauda, ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrurile Tale si sufletul meu le cunoaste foarte. Nu sunt ascunse de Tine oasele mele, pe care le-ai facut întru ascuns, nici fiinta mea pe care ai urzit-o ca în cele mai de jos ale pamântului. Cele nelucrate ale mele le-au cunoscut ochii Tai” (Psalm 138, 13-16).
            De asemenea Vechiul Testament spune ca Isaia si Ieremia au fost chemati de catre Dumnezeu înainte de crearea lor în pântece si au fost destinati sa fie slujitori si profeti ai iudeilor si pagânilor: „Domnul m-a chemat de la nasterea mea, din pântecele maicii mele, mi-a pus mie nume, m-a zidit din pântecele maicii mele ca sa-i slujesc Lui si sa întorc pe Iacov catre El si sa strâng la un loc pe Israel” (Isaia 49, 1-5); „Înainte de a fi zamislit în pântece te-am cunoscut si înainte de a iesi din pântece te-am sfintit si te-am rânduit proroc pentru popoare” (Ieremia 1, 5).
            În Noul Testament în Epistola catre Galateni a Sfântului Apostol Pavel, gasim urmatorul argument: „Dar când a binevoit Dumnezeu, Care m-a ales din pântecele maicii mele si m-a chemat prin harul Sau, sa descopere pe Fiul Sau întru mine…” (1, 15-16).
            Toate acestea sunt argumente pentru faptul ca noi intervenim în planul lui Dumnezeu daca ne planificam sarcinile (respectiv nasterile) folosind metode contraceptive. Este stiut faptul ca nici un preparat de acest fel nu este o metoda care sa previna în procent de 100% sarcina. Chiar si sub protectia de anticonceptionale se produce într-un procent de 1,2% fecundarea, dar nidatia nu mai are loc si se produce un avort spontan, deci o crima pe care de cele mai multe ori mama nici nu o observa. Deci pacatul se savârseste si prin folosirea metodelor contraceptive.
            Noi promovam o viata curata pâna la casatorie, singura, cea mai sigura si buna metoda de a evita orice fel de suferinta trupeasca si sufleteasca. Desigur este nevoie de mult curaj, credinta dar nu este imposibil. Sunt atâtea exemple, atâtia tineri care ajung curati în fata Altarului. Gânditi-va si la sanatatea voastra. Urmarile contraceptivelor orale se vor cunoaste mai târziu, nu imediat.
            Prin evitarea relatiilor sexuale premaritale, sunt evitate si bolile cu transmitere sexuala, respectiv sifilis, Sida, gonoreea si altele.

Dr. med. Rudolf Ehmann (medic primar ginecologie/obstetrica la spitalul cantonal Stans, Elvetia, CH – 6370) în colaborare cu Otto Döpper
Conferinta sustinuta de dr. Rudolf Ehmann pe 22.09.1990 la Dresda, la Congresul international „World Federation of Doctors Who Respect Human Life"
Avortul si anticonceptionalele, 2003
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum sa ne mantuim, Scara, respectiv, Credinta Stramoseasca, 2005 si 2006


~ WebMaster: Mihail Bacauanu | Site-uri: Eresul Catolic ~ Despre Masonerie ~ Despre Harry Potter | Blog: Sceptik ~